Innovatie helpt verduurzaming kunstmestproductie

Kunstmest blijft ook in de toekomst nodig in de land- en tuinbouw. Met innovatie kunnen kunstmestproductenten de emissie terugdringen om zo te verduurzamen. Die stellingen werden onderschreven tijdens het webinar Eerlijk over Kunstmest dat Meststoffen Nederland had georganiseerd.

Innovatie+helpt+verduurzaming+kunstmestproductie
© twan wiermans

De mestplannen van landbouwminister Carola Schouten zetten in op minder gebruik van kunstmest. Directeur Reinier Gerrits van Meststoffen Nederland ziet die ontwikkeling, zo meldde hij in het webinar.

'Het landbouwsysteem is enorm aan het veranderen. Wij denken dat er altijd een rol voor kunstmest zal blijven. Die zal steeds kleiner zijn. Welke vorm we wel gebruiken, daar gaat de discussie over.'
Verduurzaming kan op aantal manieren

De uitdaging voor de kunstmestsector ligt vooral op het gebied van verduurzaming van de productie. 'Dat kan op een aantal manieren', vertelde voorzitter Antony Zanelli van Meststoffen Nederland.'Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame energie tijdens het proces. En ten tweede door reststromen van binnen en buiten de landbouw opnieuw te gebruiken in meststoffen', gaf hij aan. Zanelli verwacht op dit vlak veel van innovatie.


Innovatie

Bestuursvoorzitter Gert Jan de Geus van producent OCI Nitrogen noemt de verduurzamingsopgave voor de sector 'enorm', maar niet ondenkbaar. 'We hebben echt wel mogelijkheden om deze industrie te verduurzamen, maar dat is geen appeltje-eitje. Wij zouden in 2030 grote stappen kunnen zetten. We hebben, net als onze concurrent Yara, in het verleden bewezen de helft van de CO2 uitstoot met de helft te kunnen reduceren met innovatieve technologieën.'

De Geus verbindt wel een voorwaarde aan de verduurzaming. 'Ik vind wel dat we dan in Nederland moeten worden beschermd. Het heeft geen zin als er vervolgens goedkope kunstmest wordt geïmporteerd.'

Hij kreeg bijval van directeur Marjan Minnesma van Urgenda. 'De producenten kunnen zonder CO2-uitstoot kunstmest maken, maar dan wordt kunstmest duurder. Je wil niet dat iedereen dan naar de concurrent loopt, omdat die goedkoper is.'


Overheid

Minnesma vindt dat de overheid hierin een rol heeft. 'De overheid moet daarom niet-duurzame kunstmest belasten. Of de duurzame producenten moeten geld krijgen voor hun 'onrendabele top', zodat ze concurerend blijven. De industrie wil best, maar moet wel een handje worden geholpen. De overheid zal hier moeten instappen.'De Urgenda-directeur verwacht ook dat kunstmest een rol blijft spelen in de land- en tuinbouw. 'Je moet kijken in welk land je wat doet. In Nederland kunnen we de kringloop sluiten en kunnen we met kunstmest aan precisiebemesting doen. We hebben hier al veel dierlijke mest, die we kunnen gebruiken. In de wereld heb je ook veel plekken waar de grond nooit goed is geweest. Daar blijft kunstmest nodig, maar wel gedoseerd. Niet met grote halen, snel thuis, zoals het lang is geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer