Kalverhouder+Van+Herk%3A+%27Wat+wil+je+voor+de+mest+hebben%3F%27
Interview
© Jan Bouwhuis

Kalverhouder Van Herk: 'Wat wil je voor de mest hebben?'

Kalverhouder Kees van Herk uit Geldermalsen en vicevoorzitter van LTO-vakgroep Kalverhouderij heeft een gesloten bedrijf. De rosékalveren worden afgemest in een stal met mestscheiding, de starters staan in een stal met een traditionele mestkelder. 'In de dikke fractie zit heel veel organische stof.'


U heeft jaren terug gezegd: 'Ooit ga ik met mest geld verdienen.' Is dat al zo?

'Iedereen verklaarde me toen voor gek, maar in mijn ogen wordt de waarde van mest onvoldoende gezien. Nu staan alle seinen op groen om er ook wat geld mee te gaan verdienen. Zelf kan ik voor een zacht prijsje al de dikke fractie kwijt aan fruittelers in de buurt. Maar ik krijg ook aanvragen uit alle hoeken van het land: wat wil je voor jouw mest hebben?'

Innovaties moeten betaalbaar zijn voor kalverhouders en echt bijdragen aan het terugbrengen van emissies

Kees van Herk, vicevoorzitter LTO-vakgroep Kalverhouderij

Wat maakt kalvermest zo waardevol?

'Rosékalveren krijgen veel ruwvoer. Mais en gehakseld stro. Het organischestofgehalte is daardoor hoog. Akkerbouwers, boomkwekers en fruittelers zien wel de praktische voordelen van het gebruik van kunstmest, maar willen met vaste mest ook de verschraling van de bodem tegengaan.'


Hoe werkt de mestscheiding in de stal?

'De vloer onder de roosters loopt schuin af, zodat de urine via gootjes kan worden opgevangen in de put. Elke twee uur brengt een schuif onder de roosters de dikke fractie naar de mestopslag buiten de stal. Daar gaat het vervolgens door de mestscheider, waardoor de mest ook stapelbaar wordt. Op mijn bedrijf heb ik dus drie meststromen: drijfmest en dunne en dikke fractie.'Het klinkt zeer storingsgevoelig.

'In de praktijk valt dat erg mee, al heeft alles onderhoud nodig. De staalkabel van de schuif vervang ik ieder jaar. Dus als je gaat rekenen aan de kosten en opbrengsten, moet je exploitatie en onderhoud van de mestscheider en -schuiver zeker budgetteren. Aan de andere kant heb ik bij de bouw geen investering gedaan in een diepe mestkelder en dat is een besparing.'


Zijn kalverhouders in de volle breedte bezig met het mestvraagstuk?

'Ze zijn vooral bezig met emissiereductie om aan de toekomstige regelgeving te kunnen voldoen, de kalverhouders in Noord-Brabant voorop.

'In het onderzoeksprogramma 'Betere stal, betere mest, betere oogst', waar ik bestuurlijk bij ben betrokken, kijken we naar integrale stalsystemen en opslag. En samen met Stichting Brancheorganisatie Kalversector kijken we naar de duurzaamheid van maatregelen.

'Innovaties moeten echt bijdragen aan het terugbrengen van emissies in de hele keten. En ze moeten betaalbaar zijn voor kalverhouders.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer