'De belangrijkste trends 2021 bieden kansen'

Wat een jaar was 2020. We zullen 2020 niet snel vergeten omdat iets wat eigenlijk niet kan, toch is gebeurd. Het was een jaar waarin dingen gebeurden die onze ideeën over samenleven en -werken, over verbinden met de omgeving en markten, helemaal op zijn kop werden gezet.

%27De+belangrijkste+trends+2021+bieden+kansen%27
© Dirk Hol

Dat zien we ook terug in de trends op het gebied van gezondheid en duurzaamheid voor 2021. We zullen flexibeler moeten zijn en minder bang voor verandering, innovaties zullen versneld op de markt komen, nieuwe rituelen zullen beklijven. Meer samenwerkingsvormen zullen ontstaan omdat we elkaar meer dan voorheen nodig hebben. Het streven naar perfectie zal verleden tijd zijn omdat corona ons heeft geleerd dat het leven niet zo maakbaar is dan vaak werd gedacht.

Veel trends die 2021 en 2022 kenmerken waren er al, maar zijn door corona in een stroomversnelling gekomen. De focus op een gezonde levensstijl zal alleen maar groter worden. Meer consumenten geven aan gezonder te eten dan voor de coronacrisis. De belangrijkste foodtrends volgens Innova Market Insights voor 2021 zijn: meer plantaardig, transparant over waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt en passend bij de behoeften van groepen consumenten.

Hoe deze trends zich gaan uitbetalen en daadwerkelijk voelbaar worden in de portemonnee van boeren en tuinders is echter nog wel de vraag. De financiering van verduurzaming en innovaties blijken nog lastig. Immers vergroenen is duur en kostprijsverhogend waardoor het verdienvermogen van boeren en tuinders nog meer onder druk komt te staan. Het maakt banken terughoudend om de verduurzaming te financieren.

Veel trends komen door corona in een stroomversnelling

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Een nieuwe balans is nodig om kosten en opbrengsten in evenwicht te brengen. De trends voor 2021 en de daaruit voortvloeiende marktkansen gloren immers en laten het nieuwe verdienmodel ook in een stroomversnelling komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer