Landbouwkredieten aangepast aan Basel 3-normen

De regels voor de borgstelling van mkb-landbouwkredieten zijn aangepast. Hiermee is de regeling in lijn gebracht met de Basel 3-richtlijnen voor banken.

Landbouwkredieten+aangepast+aan+Basel+3%2Dnormen
© Twan Wiermans

De Basel 3-richtlijnen vloeien voort uit de financiële crisis in 2008. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Bankenautoriteit (EBA) verstevigen daarmee de financiële buffers van banken. Uit onderzoek bleek dat de voorwaarden in EU-lidstaten voor overheidskredieten niet geheel aan de nieuwe kapitaaleisen voldeden.


De Nederlandsche Bank (DNB) signaleerde dat dit ook het geval was bij de Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL-C). Dit zou betekenen dat banken mogelijk extra kapitaal moeten reserveren voor leningen die onder de Nederlandse garantieregelingen worden gebracht. Hierdoor zouden mogelijk minder bedrijven in aanmerking komen voor de kredietregeling.

Om dat laatste te voorkomen, heeft landbouwminister Carola Schouten de borgstelling aangepast. Een belangrijke aanpassing is dat banken bij wanbetaling of een faillissement van een bedrijf met een dergelijk krediet het verwachte verlies desgewenst direct kunnen claimen bij de Staat.


Aanvullende eisen

De banken krijgen ook nog te maken met aanvullende Basel 4-richtlijnen op de rol. Deze vormen het sluitstuk van de operatie die de financiële positie van banken moet versterken. Een voorwaarde bij Basel 4 is onder meer dat banken meer gebruik gaan maken van standaardbenaderingen voor de berekening van hun eigen kapitaal. Het gebruik van eigen interne risicomodellen wordt beperkt.

De VVD stelde Kamervragen aan Schouten over de gevolgen van Basel 4 voor de kredietverlening aan agrarische ondernemers. Hogere financieringseisen kunnen van invloed zijn op het verdienmodel. De minister zegde vrijdag in een Kamerbrief toe dat er medio dit jaar een impactanalyse komt van Basel 4 op de agrofinanciering. Op basis van het daadwerkelijke voorstel en deze impactanalyse zal het kabinet zijn definitieve inzet bepalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer