CDA pleit voor risicofonds voor duurzame boeren

Het CDA wil een risicofonds voor de transitie naar duurzame landbouw. Deze kredietregeling moet boeren beschermen, als innovaties of nieuwe verdienmodellen falen.

CDA+pleit+voor+risicofonds+voor+duurzame+boeren
© Twan Wiermans

Het risicofonds zou tot 80 procent van de investering moeten afdekken. Daarnaast moeten boeren, als het even tegenzit, tijdelijk hun aflossing stop kunnen zetten.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts deed het voorstel donderdag tijdens een Kameroverleg over landbouw en klimaat met landbouwminister Carola Schouten. 'Politiek en maatschappij hebben de mond vol over transitie, maar realiseren zich niet dat de boer al het risico loopt', zegt hij.

Schouten staat open voor het voorstel, maar kon niet op details ingaan. Ze zegde toe de mogelijkheid van een risicokredietregeling te onderzoeken. Voor de zomer komt ze met een advies naar de Tweede Kamer.

Supermarkten

Het versterken van het verdienvermogen van de boer ligt op ieders lippen in de Tweede Kamer. Het was D66-Kamerlid Tjeerd de Groot die met een voorstel kwam om de supermarkten een grotere bijdrage te laten leveren aan de transitie naar kringlooplandbouw.

De D66'er wil dat er een keurmerk komt voor supermarkten en voedselverwerkers die boeren een eerlijke prijs betalen. Het keurmerk, naar voorbeeld van de Eerlijke Bankwijzer, moet leiden tot een betere verdeling van de marge in de voedselketen. Een betere prijs stelt boeren in staat de transitie naar kringlooplandbouw te maken, is de gedachte.

Inkopers aansturen

Het is niet De Groots bedoeling om nog een keurmerk op verpakkingen te introduceren. 'Het is een keurmerk voor het maatschappelijk ondernemingsbeleid van een supermarktketen, zodat de hoogste baas zijn inkopers daarop kan aansturen. Het kan stap voor stap en het is ook niet voor alle producten relevant.'

Volgens het D66-Kamerlid hechten investeerders en beleggers steeds meer waarde aan de duurzame koers van bedrijven. 'Zo'n keurmerk kan relevant zijn voor aandeelhouders.'

Uitwerken

Schouten vroeg De Groot zijn voorstel verder uit te werken, zodat zij het nader kan bestuderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer