Ondernemers betalen vaker op tijd

Het betaalgedrag van ondernemers vertoont de laatste jaren een geleidelijke verbetering. Minister Henk Kamp (EZ) meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondernemers+betalen+vaker+op+tijd
© Nieuwe Oogst

De bewindsman liet onderzoek doen naar de betaaltermijnen tussen ondernemers. Het blijkt dat rekeningen gemiddeld na 36,5 dagen worden betaald.

Afgesproken termijnen

Tien jaar eerder was dat nog 42,8 dagen. Volgens Kamp heeft de positieve trend alles te maken met het beter naleven van de afgesproken betaaltermijnen.

De overheid en de agrarische sector zitten onder het gemiddelde, alle andere sectoren er boven. De industrie wacht met gemiddeld ruim 40 dagen het langst met betalen.

Een contractuele betaaltermijn van 30 dagen is het meest gebruikelijk. Sinds enkele jaren is ook een termijn van 14 dagen sterk in opkomst.

Geen verplichte rente

Minister Kamp meldt de Kamer dat hij niets voelt voor een verplichte wettelijke rente als de betaaltermijn langer is dan 60 dagen. Volgens hem komt zo'n termijn bij minder dan 1,3 procent van de contracten voor.

LTO Nederland is niet blij met die reactie. 'Onze indruk is dat juist grote bedrijven steeds vaker 60 dagen hanteren. Het gaat dus wel over relatief grote betalingen', zegt LTO-medewerker Klaas Johan Osinga.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer