Boerenraad+wil+met+praktijkgerichte+oplossingen+naar+2030
Nieuws
© Dirk Hol

Boerenraad wil met praktijkgerichte oplossingen naar 2030

Met de Boerenraad is Nederland een nieuwe boerenorganisatie rijker. De Boerenraad wil agrariërs van diverse pluimage verbinden in praktijkgerichte en duurzame oplossingen voor de land – en tuinbouw.

Woensdag werd vanuit Pakhuis De Zwijger in Amsterdam de digitale aftrap genomen voor de Boerenraad. Het initiatief werd eind 2019 al aangekondigd maar staat sinds deze week open voor alle boeren die mee willen praten

Onder de oprichters vinden we biologische boeren, toekomstboeren, natuurboeren en de Caring Farmers. In het kernteam hebben onder meer oud-ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, LTO-klimaatonderhandelaar Kees van Zelderen en Herenboeren-oprichter Geert van der Veer zitting.


• Lees ook: Gematigde boeren slaan handen ineen

De nieuwe organisaties is ‘cultuur gedreven, sociaal gebonden en economisch gedragen’, zegt Bregje Hamelynck, een van de initiatiefnemers en eigenaar van een permacultuur tuindersbedrijf. De Boerenraad wil nadrukkelijk een verbinder zijn tussen boeren met verschillende achtergronden. 'We willen gezamenlijk spreken over die stip aan de horizon: hoe komen we daar?'

Hamelynck erkent dat het er tijdens de oprichtingvergaderingen soms 'best pittig' aan toe ging. 'We noemen het beestje bij de naam, maar wat ons bindt is ons eigen visie. Er ontstaan echte gesprekken over de praktijk en de oplossingen komen ook daaruit voort.'


Oplossingsgroepen

Bij de raad wordt niet gesproken over discussiegroepen of overleggroepen, maar over 'oplossingsgroepen'. De boeren richten zich op vijf thema’s die moeten leiden naar een toekomstbestendige landbouw in 2030 zijn. Een van de groep richt zich op de hoge grondprij, anderen op regelgeving, financiering, kennis en onderwijs en de versterking van de positie van boeren in de keten. 'We kunnen ons niet met alle onderwerpen die spelen in de landbouw richten. We bemoeien richten ons daarom echt op de knelpunten en willen daarbij het boerenperspectief laten horen', zegt Hamelynck.

Landbouwminister Carola Schouten en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak juichen de oprichting van de Boerenraad toe. Schouten zegde haar steun toe bij het laten slagen van de plannen die de raad voortbrengt. Volgens Van der Tak is het goed dat boeren laten zien dat ze vooruit willen. 'Dwarsdenkers heb je nodig om verder te komen.'

Boeren die zich willen aansluiten kunnen zich vanaf deze week aanmelden via de website van de organisatie.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer