Gematigde boeren slaan handen ineen

Een coalitie van boeren, tuinders en andere producenten van voedsel heeft de Boerenraad gelanceerd. De nieuwe boerenorganisatie wil zich constructief inzetten voor een duurzame voedselproductie.

Gematigde+boeren+slaan+handen+ineen
© Peter Smit

Voorzitter van Herenboeren Nederland Geert van der Veer (foto) is dinsdag een van de oprichters. Ook Alex Datema, voorzitter van Vereniging BoerenNatuur, is betrokken bij de Boerenraad.

Volgens Van der Veer zijn er veel boeren die willen verduurzamen en écht vooruit willen. ‘Wij zijn een pro-beweging van positieve boeren en tuinders die zich constructief inzet voor een duurzame voedselproductie in 2030. We willen meer blije boeren; mensen samenbrengen die op een positieve manier voedsel willen produceren.’


De initiatiefnemers zien verschillende problemen in de landbouw. Stikstof, fosfaat, afname bodemkwaliteit, afname biodiversiteit, achteruitgang landschapskwaliteit en het grote gat tussen producent en consument.

Armoedegrens

‘Het belangrijkste is wellicht nog wel dat de meeste boeren geen geld kunnen verdienen en vaak onder de armoedegrens leven’, aldus Van der Veer die liever een integrale aanpak ziet van de uitdagingen voor de sector.

‘Als we nu alleen naar stikstof kijken pakken we maar één probleem aan. De consequenties van de maatregelen op stikstof werken direct door op een van de andere onderwerpen. Een integrale benadering zoals de Boerenraad die voorstaat, betekent dat we kijken naar het geheel van de problemen en niet naar één thema. Volgens ons en inmiddels vele anderen, mag ook dit geluid best worden gehoord.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer