Natuurinclusieve subsidie juist voor gangbare Gelderse boer

Provincie Gelderland wil met de nieuwe subsidie 'natuurinclusieve landbouw' juist de gangbare boer bereiken. 'Het beeld bestaat wellicht dat alleen biologische boeren of boeren die al met natuurinclusieve landbouw bezig zijn hiervoor in aanmerking komen. Maar dat is onjuist.'

Natuurinclusieve+subsidie+juist+voor+gangbare+Gelderse+boer
© Huisman Media

Volgens Lyda Dik van de provincie zijn subsidies bedoeld om ontwikkelingen in gang te brengen. 'Daarom kan de subsidieregeling juist interessant zijn voor boeren die een gangbaar bedrijf hebben. Het gaat ons als provincie erom dat het subsidiegeld zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Dus als de impact groot is, dan heeft dat de voorkeur.'

Afgelopen dinsdag werden diverse geïnteresseerden op het provinciehuis in Arnhem bijgepraat over de nieuwe subsidieregeling, waarvan de inschrijvingstermijn op 24 september wordt geopend en op 26 november sluit. Organisaties die kennisoverdracht en ondernemers-coaching leveren en over de gevraagde ervaring en bekwaamheid beschikken kunnen subsidie aanvragen.

Natuurontwikkeling

Op de bijeenkomst kwamen desondanks ook boeren af voor wie de subsidie wellicht wat kan betekenen. Het ging met name om boeren die al met natuurontwikkeling in hun gebied te maken hebben, zoals in de uiterwaarden van de IJssel.

Dik: 'Dat is op zich niet vreemd. Je ziet dat veel ontwikkelingen met elkaar samen hangen. Als je de bodemkwaliteit verbetert, verbeter je ook het watervasthoudend vermogen van de bodem en de waterkwaliteit en dat zal ook goed zijn voor de biodiversiteit. Het is logisch dat ondernemers die zich hier al mee bezig houden ook eerder interesse hebben in maatregelen voor biodiversiteit.'

Agrarisch natuurbeheer

Ze noemt als voorbeeld het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen. 'Als je al zonder kunstmest werkt, is bezig gaan met biodiversiteit wellicht een volgende logische en interessante stap.'

De subsidieregeling 'natuurinclusieve landbouw' is een zogenoemde POP3-subsidie. Het wordt gefinancierd door geld van het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma. Provincie Gelderland heeft 600.000 euro beschikbaar voor natuurinclusieve landbouw.

Kennisoverdracht

De subsidie is bedoeld voor kennisoverdracht, en niet voor bijvoorbeeld fysieke investeringen. 'Het helpt de landbouwsector zich te ontwikkelen naar een meer duurzame vorm van landbouw. Zo is het van belang dat de landbouwers meer kennis hebben over methoden van natuurinclusieve landbouw en over een mogelijk verdienmodel. Kennisontwikkeling werkt goed als landbouwers het op hun eigen bedrijf kunnen uitproberen, evalueren en verbeteren. Dat noemen we 'lerend beheren'.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer