Ecologische+landbouw+bouwt+natuurlijk+kapitaal+op
Nieuws
© Landschap Overijssel

Ecologische landbouw bouwt natuurlijk kapitaal op

Een ecologische manier van voedselproductie kan de gangbare landbouw vervangen. Dat zegt de internationaal gerenommeerde ecologisch ontwerper Daniel Halsey in gesprek met Nieuwe Oogst. Hij komt binnenkort naar Nederland voor het geven van cursussen en een openbare masterclass.

‘Mijn visie is om natuurlijk kapitaal op te bouwen en de draagkracht van het land te verhogen. Voor een grondeigenaar is dat volstrekte logica, een ander moet eerst de knop omzetten’, zegt Halsey. Hij werkt wereldwijd voor boeren, maar ook voor grote ‘ecologische herstelprojecten’ in het Midden-Oosten, Afrika en in zijn thuisland Amerika.

• Lees ook: Hoge opbrengst kan bij volop biodiversiteit

Daniel Halsey pleit voor financiële constructies waarbij boeren hun schulden kunnen verlagen, naast stimulerend overheidsbeleid, gericht is op een levensvatbare landbouw. ‘Als we de ecologische systemen begrijpen en nabootsen kunnen we overvloed creëren’, is zijn overtuiging. ‘Ik zie geen conflict tussen permacultuur en een winstgevend bedrijfsmodel. We gebruiken de beste ecologische systemen die al eeuwenlang werken. Het verlagen van kosten en het vergroten van vermogen door een gezonder natuurlijk kapitaal zorgt vervolgens voor meer nettowinst.’

Gratis toegankelijk

Halsey is in Nederland voor de intensieve cursus Advanced Ecosystem en Permaculture Design, speciaal voor boeren, landschapsarchitecten, beleidsmakers en grondeigenaren. De masterclass over natuurherstellende voedselproductie is op donderdagavond 15 november. Het programma in het Forumgebouw van Wageningen University duurt van 20.00 tot 22.30 en is gratis toegankelijk.

De masterclass is voor iedereen die kennis wil maken met de methode-Halsey. In het eerste deel van de avond vertelt de Amerikaan over zijn ontwerpproces en laat hij stap voor stap zien hoe hij werkt. Halsey bouwt zijn werk op rond de natuurlijke kenmerken van het gebied, zoals grondsoort, bestaande beplanting, ligging en ecologische elementen. In het tweede deel van de avond presenteert Halsey drie herkenbare cases en gaat bij in gesprek met het publiek.

De avond wordt georganiseerd door cursusorganisator The Plant in samenwerking met Mula Ecosystems by Design, Stichting Boerengroep en de Faming System Ecology Group van de Wageningen University.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer