Fruitpact pleit voor vernieuwing appelareaal

Op korte termijn is vernieuwing en verduurzaming van het appelareaal in het Rivierenland nodig om op langere termijn als fruitgebied te kunnen blijven voortbestaan. Dat vindt Sjors Kruiper als financieel directeur van afzetorganisatie FruitMasters en bestuurslid van Fruitpact.

Fruitpact+pleit+voor+vernieuwing+appelareaal
© DIRK HOL

In een interview op de website van Fruitpact vertelt Kruiper over de noodzaak om de vernieuwing van het appelareaal op te pakken. 'Het is van belang dat we appelrassen in het gebied hebben die consumenten graag willen. Daarnaast is het smaakprofiel van de Europese consument aan het veranderen.'

Het Fruitpact is een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven in de Betuwe, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. In dit Rivierenland is de fruitteelt van oudsher sterk verankerd. Doel van het Fruitpact is het versterken en uitbouwen van de concurrentiepositie van het fruitcluster. Het pact maakt onderdeel uit van het tuinbouwprogramma Greenport Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.


Veel bomen ouder dan vijftien jaar

Uit een verkennend onderzoek naar het huidige appelareaal in het rivierengebied blijkt volgens Kruiper dat de teeltopstanden nog veelal bestaan uit Jonagold, Jonagored- en verouderde mutanten van elstarbomen. 'Waar we van schrokken, is dat veel appelbomen van het huidige appelareaal ouder zijn dan vijftien jaar, terwijl de productie en kwaliteit van oudere bomen afneemt.'

De komende jaren zijn vernieuwingen nodig om op de lange termijn een sterk fruitteeltgebied te kunnen blijven, stelt Kruiper. 'Dat kun je ook als kans zien. Als Fruitpactbestuur vragen we ons af wat we daarin voor de regio kunnen betekenen en hoe we ons op Europees niveau als fruitgebied kunnen onderscheiden.'


Ontwikkelingen stimuleren

Kruiper legt uit dat Fruitpact het thema 'vernieuwing appelareaal' de komende jaren wil oppakken. 'We kijken daarbij naar provinciale, landelijke en Europese mogelijkheden om deze ontwikkelingen te stimuleren. We begrijpen dat telers die willen vernieuwen, gefaciliteerd willen worden.' Fruitpact kan daarbij volgens hem een begeleidende rol spelen.

De landelijke cijfers over de Nederlandse appelteelt van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat het teeltareaal de laatste twintig jaar meer dan gehalveerd is. Ze bevestigen ook dat het aandeel Elstar en Jonagold nog steeds groot is en dat van relatief nieuwe rassen als Kanzi en Junami het areaal de laatste jaren alweer afneemt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer