Fruittelers uit Vaals weten klanten te binden met plukdagen

Hoe kun je mensen op een mooie manier in contact brengen met de natuur die hun zoveel te bieden heeft? Door hen uit te nodigen voor een bezoekje aan de plek waar ze al dat fraais met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Fruittelers+uit+Vaals+weten+klanten+te+binden+met+plukdagen
© Twan Wiermans

Tijdens de jaarlijkse plukdagen op hun bedrijf in het zuidelijkste puntje van Limburg laten fruittelers Ger en Jeannie Bischoff hun wens in vervulling gaan. De fruittelers uit Vaals willen mensen, van wie de meesten weinig of geen notie hebben van wat er bij het telen van appels en peren komt kijken, wegwijs maken in hun werk. Afgelopen weekend was het weer zover.

'Het is voor ons ook de manier om binding met de klanten te creëren. Ze komen wel bij ons in de Landwinkel fruit of andere landbouwproducten kopen, maar hebben vaak geen idee wanneer fruit bijvoorbeeld wordt geplukt', zegt Jeannie Bischoff.


Onwetendheid

'Velen hebben geen band meer met de land- en tuinbouw. Ik vind dat wij een belangrijke taak hebben om meer betrokkenheid te kweken bij mensen', vervolgt Bischoff. Onwetendheid zorgt er volgens haar voor dat mensen niet weten wat er zich in de agrarische sector afspeelt. 'Dan kan daar ook geen begrip voor zijn. Daarom is het van belang dat we onze bedrijven openstellen voor de mensen en meer begrip kweken.'

Het is onze taak om meer betrokkenheid te kweken bij mensen

Jeannie Bischoff, fruitteler in Vaals

De ondernemers hebben hoofdzakelijk laagstambomen, waaraan ze diverse soorten kersen, appels en peren op milieubewuste wijze telen. Dit betekent dat bij de bestrijding van insecten zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van hun natuurlijke vijanden.


De appels, klaar om te worden geplukt.
De appels, klaar om te worden geplukt. © Twan Wiermans

Er groeien wel tien verschillende soorten kersen en vele soorten appels en peren. Het ondereind daarvan wordt in België op ambachtelijke wijze tot appel-perenstroop verwerkt, die uit 100 procent puur vruchtenstroop bestaat.


Voldoende afstand

De plukdagen waren afgelopen weekend wat anders ingericht om het bezoek te beperken in verband met corona. 'We hebben contact gehad met de gemeente, maar ook voor de gemeente was het duidelijk dat je in de buitenlucht voldoende afstand kunt bewaren', zegt Bischoff.


Door corona waren de plukdagen iets anders ingericht.
Door corona waren de plukdagen iets anders ingericht. © Twan Wiermans

'Het was wat moeilijker, maar zo konden we de plukdagen toch door laten gaan. Bezoekers moesten vooraf inschrijven op welk tijdstip ze wilden komen en we hadden het maximumaantal bezoekers vastgesteld op vierhonderd tot vijfhonderd per dag. Zo was er genoeg ruimte voor iedereen om te plukken.'


Beste pluktijd

Door zelf tussen de bomen te staan, ervaren bezoekers wat het inhoudt om fruit te telen en leren ze wanneer je appels en peren kunt plukken. Dat is dus voor appels en peren in september en oktober en voor kersen in juni.


Het regenachtige weer kon de pret niet bederven.
Het regenachtige weer kon de pret niet bederven. © Twan Wiermans

'De burger weet dat vaak niet en ook niet waar zijn fruit vandaan komt. Als de afstand van de burger tot de boerderij te groot wordt, ontstaat onbegrip', legt Bischoff uit.

'In het bedrijf kun je ervaren wat het allemaal inhoudt. Daar kan de supermarkt niet in mee. Het is ook belangrijk dat mensen Nederlandse producten kopen. Dat is goed voor de eigen economie en het milieu. Appels hoeven niet uit Nieuw-Zeeland te komen. Wij kunnen het hele jaar Nederlandse appels leveren, zoals Junami en Wellant, aangevuld met Delcorf in de zomer.'


Enthousiaste bezoekers

'Ik ben blij dat het dit jaar toch doorging', zegt Salvina van Nimwegen uit Sittard, een van de enthousiaste bezoekers. Na een rondrit in de karretjes achter de trekker komt ze samen met haar man Cliff en beide kinderen appels plukken.


De pluktrein bracht de bezoekers naar de boomgaard.
De pluktrein bracht de bezoekers naar de boomgaard. © Twan Wiermans


De pluktrein in het Zuid-Limburgse landschap.
De pluktrein in het Zuid-Limburgse landschap. © Twan Wiermans

'Genoeg om thuis een lekkere appeltaart te gaan bakken', zegt Van Nimwegen. 'En de kinderen zien waar het fruit vandaan komt. Het ligt normaal mooi klaar in de schappen van de supermarkt, maar waar het vandaan komt, weet je niet. Hier is dat mooi te zien, dat het eigenlijk om de hoek te krijgen is.'


Zelf ook appelboompjes

Lena, Leske, moeder Yvonne Nelis uit Simpelveld en oma Mirna uit Raeren zijn al vaker appels komen plukken. Ze hebben zelf ook appelboompjes in de tuin staan.

'We begrijpen dat het dit jaar anders is door corona', zegt Yvonne Lenis. Lena Nelis weet al dat je de appels, voor je ze plukt, eerst aan het steeltje los moet draaien. Jong geleerd is oud gedaan.


Jong geleerd is oud gedaan.
Jong geleerd is oud gedaan. © Twan Wiermans

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer