Preventieve aanpak zwanen

LTO Noord in de regio West roept jagers en agrarisch ondernemers op om de komende weken eieren van knobbelzwanen te prikken. Zo wordt de populatie beheerst.

Preventieve+aanpak+zwanen
© Pixabay

Volgens faunabestuurder Anton van Garderen van LTO Noord Utrecht hebben de meeste ondernemers geen problemen met enkele zwanen op het land. 'Maar als het om tientallen gaat, zorgt dat toch voor gewasschade. Daarom is het zaak om preventief in te grijpen en zo de populatie beheersbaar te houden.'

Van Garderen rekent voor dat zwanen gemiddeld zo'n vijf eieren leggen per broedsel. 'Als we niks doen, krijgen we een net zo snelle groei als met de ganzen. Met het verschil dat het schieten van zwanen maatschappelijk ongewenst is. Dat laatste is ook niet nodig als we snel in actie komen.'

Ontheffing legselreductie

Voor het eieren prikken is een ontheffing legselreductie afgegeven. 'Ondernemers kunnen aan de jager doorgeven waar de nesten zijn. Bij het prikken is het van groot belang dat ook wordt doorgegeven hoeveel nesten en eieren er zijn behandeld. De jager moet deze informatie namelijk vastleggen in het Fauna Registratie Systeem.'

Collegabestuurders Basjan Niemansverdriet (Zuid-Holland) en Albert Hooijer (Noord-Holland) zijn ook voorstander van een preventieve aanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer