Minder+wilde+zwijnen+afgeschoten+door+coronamaatregelen
Nieuws
© Shutterstock

Minder wilde zwijnen afgeschoten door coronamaatregelen

Ongeveer zesduizend wilde zwijnen zijn in 2020 afgeschoten. Dit liet minister Carola Schouten van LNV weten als reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren over de wildezwijnenjacht.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) vroeg minister Schouten of het klopt dat de jacht op wilde zwijnen in 2020 sterk is toegenomen. Dat is niet het geval, omdat deze jacht in Nederland wettelijk niet is toegestaan.

Wel vindt afschot van wilde zwijnen plaats uit oogpunt van schadebestrijding en populatiebeheer. Het overgrote deel van het afschot vindt plaats vanaf de hoogzit op stilstaande dieren. Afschot vanaf de grond komt enkel voor bij de beperkte bewegingsjacht (drukjacht).

Volgens de laatste afschotcijfers is er over 2020 zelfs minder afschot van wilde zwijnen dan nodig was om schade te beperken en het zwijnenbestand in toom te houden. De oorzaak daarvan wijt Schouten onder meer aan de coronamaatregelen.


Afschot in vier provincies

In de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg vindt afschot van wilde zwijnen plaats. Van de vier provinciale faunabeheereenheden (FBE) heeft Schouten afschotcijfers over bijna het gehele jaar 2020 ontvangen. De provincie met de grootste wildezwijnenpopulatie is Gelderland. FBE Gelderland heeft tot 8 december 4.200 wilde zwijnen afgeschoten. In 2019 rond de 4.500.

De Limburgse FBE meldt tot 20 november bijna 900 door hun gedode wilde zwijnen. Over heel 2019 waren dat er nog 1.142 en in 2018 bijna 1.100. FBE Noord-Brabant telde tot 10 december een afschot van 771 wilde zwijnen. In 2018 en 2019 respectievelijk 703 en 837. In Overijssel schoot de FBE tot 8 december 52 wilde zwijnen af, in het jaar ervoor waren er dat zo'n zes meer.

Het totaal over 2020 komt dus uit rond de zesduizend afgeschoten wilde zwijnen. Dit totaal is volgens FBE Gelderland elk jaar nodig om het zwijnenbestand op de Veluwe goed te beheren.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer