90-jarige Marie Horst zoekt met drone naar reekalfjes

Vogelwerkgroep Geesteren heeft dit jaar een opvallende dronepiloot aan boord: de 90-jarige boerin Marie Horst. Ze begon zich tien jaar geleden te interesseren voor computers en technische ontwikkelingen. Dit voorjaar zoekt ze met de drone van de vogelwerkgroep naar nesten en reekalfjes.

Het is 5 uur in de ochtend als dochter Ine de auto in het weiland parkeert waar haar moeder zometeen met de drone gaat vliegen. De mannen van de Vogelwerkgroep Geesteren zijn al bezig met het opbouwen van de drone-installatie en het testen van de apparatuur.

Marie Horst heeft haar leven lang gewoond en gewerkt op een gemend bedrijf in het Twentse Manderveen. En daar woont ze nu nog steeds. Dochter Ine en haar man Gerard hebben het bedrijf overgenomen en wonen naast de boerderij.


Pientere dronepiloot

Twee vrijwilligers lopen het veld in waar ze vermoeden dat er reekalfjes liggen. De boer wil het perceel later op de dag maaien, dus is het van belang de dieren te verplaatsen. Horst laat de drone over het weiland vliegen en kijkt geconcentreerd naar het beeldscherm. Bennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren is enthousiast over de inzet van de dronepiloot. 'Ze is pienter. Je hoeft haar maar één keer iets uit te leggen. En ze blijft ook bij de les. Ze laat zich tijdens het vliegen echt niet afleiden.'

Na een uurtje vliegen blijken er wel reekalfjes in het weiland te hebben gelegen. Maar wellicht zijn deze al zo oud dat ze uit zichzelf de bescherming van de bosrand hebben opgezocht. Ook daar is Schröder blij mee. 'Ik heb eigenlijk liever dat we ze niet vinden. Want anders moet je ze in korven zetten en verplaatsen en weet je niet hoe het afloopt. Nu gaat alles op de natuurlijke manier en kan de boer gewoon maaien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer