Tijdelijke vrijstelling voor middel Benevia in preiteelt

Landbouwminister Carola Schouten verleent een tijdelijke vrijstelling binnen de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor het gebruik van het middel Benevia in de teelt van prei ter bestrijding van de tabakstrips.

Tijdelijke+vrijstelling+voor+middel+Benevia+in+preiteelt
© Han Reindsen

Bij de onbedekte opkweek van prei eindigt de vrijstelling op 31 augustus. In de onbedekte teelt van prei mogen telers het middel tot 16 oktober inzetten. De maximale dosering per toepassing is 0,75 liter per hectare. Er zijn maximaal twee toepassingen per teeltcyclus toegestaan. Er geldt een veiligheidstermijn van veertien dagen.

Er zijn volgens minister Schouten wel preventieve, teelttechnische en niet-chemische maatregelen mogelijk om de plaagdruk van tabakstrips in de teelt van prei te verminderen of om de schade te beperken. De effectiviteit of de haalbaarheid van deze maatregelen is echter niet voldoende om tabakstrips voldoende te kunnen beheersen.


Werkzame stoffen

In de onbedekte teelt van prei mogen middelen op basis van vijf verschillende werkzame stoffen worden ingezet tegen trips. Een van de toegelaten middelen is nog niet op de markt. Drie middelen zijn schadelijk voor natuurlijke vijanden van trips. Door het gebrek aan integreerbare middelen, is het huidige middelenpakket onvoldoende om de plaag geïntegreerd te beheersen.

Benevia is een insectenbestrijdingsmiddel met een geheel nieuw werkingsmechanisme. Het middel op basis van cyantraniliprole is selectief en niet tot weinig gevaarlijk voor de natuurlijke vijanden van trips. In juli vorig jaar werd ook een tijdelijke vrijstelling gegeven voor dit middel.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer