Inagro: 'Sterkte tegen trips bepaalt rassenkeuze bij prei'

De weerstand tegen trips wordt bij prei doorslaggevend bij de rassenkeuze. Dit jaar was het beheersen van trips wederom de grootste uitdaging bij de rassenproef van vroege herfstprei in België.

Inagro%3A+%27Sterkte+tegen+trips+bepaalt+rassenkeuze+bij+prei%27
© Han Reindsen

In de proef vergeleek het Belgisch onderzoeksinstituut Inagro vijftien rassen. De referentie Poulton (Nunhems) scoorde door trips minder goed. Oslo (Enza) en enigszins ook Nunton (Nunhems) zijn hier sterker tegen. Maar naar trips zijn vooral Darter (Bejo) en Defender (Bejo) dé revelaties van 2020, meldt Inagro. 'Likestar (Seminis) kan weliswaar goed tegen trips, maar dit ras is te gevoelig voor overrijpheid.'

Vooral Darter lijkt zeer beloftevol, zo blijkt uit de rassenproef. Dit ras is donker van kleur, productief, vlot pelbaar, goed houdbaar en zeer sterk tegen trips, maar wel net iets langer van schacht. Defender is bleker en een korter type, ook sterk tegen trips. LE-EA31 (Novisem) is een langer type, gevoelig voor overrijpheid, terwijl LE-EA21 (Novisem) toch minder goed scoort, vooral door de lagere productie. TZ 4218 (Tozer) is eerder een industrietype.


Tijdig oogsten

Krypton van Nunhems blijft het groeikrachtigste ras en gaf de hoogste opbrengst, maar moet tijdig worden geoogst om niet in te boeten op kwaliteit en houdbaarheid. Zijn grote vatbaarheid voor tips wordt een probleem, denken de onderzoekers van Inagro.

Deze vroege herfstprei had veel last van de hoge tripsdruk. De bestrijding was moeilijk en bestond uit vijf behandelingen. Hoewel er vrij intensief werd beregend tijdens de groei, 200 millimeter in tien beurten, was er toch veel tripsschade.


Klasse Flandria

Gemiddeld werd slechts 40,3 procent prei gesorteerd in de klasse Flandria. Vooral Darter en Defender en enigszins ook Oslo, Likestar en Nunton vertoonden de minste tripsschade. En ze sorteerden duidelijk de meeste Flandria-prei. Cherokee (Enza), ook sterk tegen trips, was zwaarder aangetast. Krypton scoorde het slechtst op trips.

De houdbaarheid was volgens Inagro beduidend beter dan in 2019. Alleen het overrijpe TZ 4218 (Tozer) kwam slecht uit de bewaarproef. Het nieuwe Darter scoorde het best, gevolgd door Cherokee, Nunton, Oslo, Poulton en Curling (Bejo).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer