Profiel%3A+Erwin+Wunnekink%2C+vlotte+en+zakelijke+bestuurder
Nieuws
© RFC

Profiel: Erwin Wunnekink, vlotte en zakelijke bestuurder

Melkveehouder Erwin Wunnekink (50) uit het Gelderse Haarlo wordt per 16 juni 2021 voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina. Met zijn benoeming heeft FrieslandCampina gekozen voor een ervaren bestuurder die de zuivelcoöperatie en haar geschiedenis door en door kent.

De veehouder maakt sinds 2009 deel uit van het bestuur van FrieslandCampina en werd in december 2016 benoemd tot vicevoorzitter. Wunnekink zou eigenlijk aan het einde van dit jaar aftredend zijn. Door hem nu als voorzitter te benoemen, kan hij statutair langer aanblijven. Daardoor kan FrieslandCampina nog een aantal jaren gebruik maken van zijn kennis en ervaring.

Bestuurders die met Wunnekink hebben samengewerkt noemen hem een bestuurder met een vlotte en zakelijke stijl. Hij kan zaken helder uitleggen en situaties goed duiden. Als er over en weer vertrouwen is ontstaan, is Wunnekink open en transparant. De Achterhoeker houdt van doorpakken, opgehoopte irritaties kan hij wat moeilijker verbergen.


In de luwte

Als bestuurder van FrieslandCampina opereerde Wunnekink tot nu toe in de luwte. Hij haalde zelden het nieuws of het moet in 2016 zijn, toen hij een Facebookactie startte tegen het besluit van de plaatselijke Albert Heijn om de melk van Campina te vervangen door het AH-huismerk. Hij gaf in zijn oproep aan dat in een straal van 20 kilometer rond Borculo ongeveer achthonderd FrieslandCampina-boeren werken en winkelen. En dat ze werken volgens de hoogste duurzaamheidseisen. Zijn oproep was succesvol, de Campina-melk kwam weer in de schappen.

Wunnekink is sinds 2015 ook commissaris bij ForFarmers, dat een jaar na zijn aantreden de gang naar de beurs maakte. Ook FrieslandCampina is op zoek naar een andere financieringsvorm, maar een beursgang van de zuivelcoöperatie ligt voorlopig niet voor de hand.


Weidegang

Op zijn bedrijf in Haarlo begon Wunnekink na jaren opstallen in 2016 met weidegang. Die koerswijziging was economisch gedreven, maar had ook te maken met het maatschappelijk rendement van weidegang. ‘Weidegang is essentieel voor het imago van FrieslandCampina in de markt wereldwijd.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer