Frans+Keurentjes+stopt+als+voorzitter+van+FrieslandCampina
Nieuws
© FrieslandCampina

Frans Keurentjes stopt als voorzitter van FrieslandCampina

Frans Keurentjes vertrekt 16 juni als voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Hij wordt opgevolgd door Erwin Wunnekink. Sandra Addink-Berendsen zal de functie van vicevoorzitter invullen.

Keurentjes is sinds december 2016 voorzitter van de zuivelcoöperatie en sinds 2006 bestuurslid van FrieslandCampina en diens rechtsvoorgangers. Hij meldde afgelopen zomer al aan het bestuur van FrieslandCampina dat het tijd werd om in de zomer van 2021 te vertrekken.

'Het is tijd voor een ander accent. De coöperatie start deze zomer met een nieuwe governance, een andere ledenfinanciering en de onderneming versnelt de uitvoering van haar strategie. Het bouwen aan en ontwerpen van een organisatie is wat anders dan het toepassen en realiseren van dat ontwerp. Dat vraagt andere accenten en daar past een nieuwe aanpak bij. Iemand die de ledenbinding op een frisse manier kan vormgeven.'


Niet gemakkelijk

Keurentjes is trots op wat de coöperatie in de afgelopen roerige jaren heeft bereikt. 'Ik heb mijn functie met plezier en passie uitgevoerd.' De Groningse melkveehouder stond aan de wieg van de coöperatieve visie Melk met Meerwaarde. Hij zette samen met het bestuur en de directie stappen op het gebied van verduurzaming van FrieslandCampina en de zuivelsector. Ook werkte hij aan de wijze waarop de coöperatie met de leden omgaat.

Het was niet altijd gemakkelijk, erkent Keurentjes. Hij kreeg, onder andere op het interne Melkweb van FrieslandCampina, soms bakken met kritiek over zich heen. Daarover zegt hij: 'De omstandigheden in de sector zijn veranderd, de koers is ook veranderd. Dat gaat voor sommige leden te snel en wordt ook niet altijd begrepen. De toon van de kritiek was niet altijd de mijne, maar ik heb voor de inhoud wel begrip. Zulke discussies vinden bij mij thuis ook aan de keukentafel plaats.'


Opvolger

De voorzitter verlaat in juni ook het bestuur van FrieslandCampina. Over zijn plannen voor de toekomst wil Keurentjes nog niets zeggen. 'Maar er is natuurlijk altijd werk op de boerderij.'

Zijn opvolger Erwin Wunnekink, sinds december 2009 lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen, is in december 2016 benoemd tot vicevoorzitter. Wunnekink heeft een melkveebedrijf in het Gelderse Haarlo.

Sandra Addink-Berendsen is vanaf 2014 lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen. Zij heeft een melkveebedrijf in het Overijsselse Markelo. Met ingang van 16 juni 2021 wordt zij samen met Wunnekink respectievelijk vicevoorzitter en voorzitter van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer