Pleidooi voor loskoppelen woon- en werkcontract arbeidsmigrant

De Tweede Kamer wil dat de misstanden bij uitzendbureaus worden aangepakt. GroenLinks, PvdA, SP en D66 willen ook dat het arbeidscontract en het huisvestingscontract voor arbeidsmigranten worden losgekoppeld.

Pleidooi+voor+loskoppelen+woon%2D+en+werkcontract+arbeidsmigrant
© Laurens Eggen

Dat bleek tijdens het debat dat de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken & Werkgelegenheid deze week voerde over arbeidsmigratie en het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (commissie-Roemer).

De vier partijen willen met de loskoppeling van het werk- en wooncontract de arbeidsmigrant minder afhankelijk maken van de werkgever. Wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt, is de werknemer in dat geval niet direct dakloos.


Agrarische sector

Zo'n scheiding betekent overigens niet dat de inlener of het uitzendbureau in een andere juridische hoedanigheid niet ook de verhuurder mag zijn. Diverse Kamerleden, onder anderen van het CDA en de PvdA, wezen op goede voorbeelden in de agrarische sector, waarbij boeren en tuinders de huisvesting voor hun arbeidsmigranten zelf netjes hebben opgepakt. Die initiatieven moeten doorgaan, vinden ze.


LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland merken daarbij op dat arbeidsmigranten in de handen van huisjesmelkers worden gedreven bij een strikte scheiding tussen het werkgeverschap en de huisvesting.


Malafide praktijken

Als ander punt van aandacht noemden veel partijen de aanpak van malafide praktijken in de uitzendsector. Veel partijen pleiten dan ook voor certificering of vergunningsplicht, zodat bedrijven die hun personeel uitbuiten of zelfs mishandelen, kunnen worden opgeheven.

De Tweede Kamer vroeg demissionair minister Wouter Koolmees (SZW) om op de korte termijn al elementen uit het rapport te realiseren. Koolmees wilde dat niet toezeggen en is ook geen voorstander van het loskoppelen van de woon- en werkcontracten. De Tweede Kamer debatteert binnenkort verder over dit onderwerp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer