Boeren hekelen monitoring in kort geding peilproef

Boeren, omwonenden en recreatieondernemers hebben vrijdag in een kort geding tegen waterschap Noorderzijlvest en provincie Groningen hun zorgen geuit over de monitoring van de peilproef in het Lauwersmeer.

Boeren+hekelen+monitoring+in+kort+geding+peilproef
© Anjo de Haan

Volgens de partijen zitten er veel fouten in het plan, bijvoorbeeld als het gaat om het monitoren van verzilting.

'Het meetnet is onvoldoende. Er zijn bij vijf agrarische bedrijven peilbuizen geplaatst. Maar die peilbuizen staan niet op een goede plek op het perceel om het goed te kunnen monitoren. In plaats van aan de rand moeten ze in midden in het perceel staan', zegt advocaat Jewan de Goede namens de boeren. 'Gerechtelijke deskundigen onderschrijven deze omissies.'


Boeren vrezen verzilting van hun landbouwgrond als het peil wordt verhoogd in het Lauwersmeer. Eerder gaf provincie Groningen aan dat ze het risico op extra verzilting door de rietproef niet waarschijnlijk acht. Dat zou blijken uit studies en daarvoor duurt de zes weken lange proef te kort.

Onomkeerbaar

Volgens De Goede is verzilting 'onomkeerbaar'. 'Het waterschap stelt dat bij veel regen de verzilting weg is. Het denkt daar heel makkelijk over.

Het waterschap wil 15 februari beginnen met de zes weken durende proef met peilverhoging van maximaal 41 centimeter in het Lauwersmeer. Dat moet zorgen voor meer riet en vogels. De proef zou in 2017 al beginnen, maar werd meerdere keren uitgesteld vanwege protesten door boeren en omwonenden.

De rechter doet voor 15 februari uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer