Bemaling voor rietproef gestart, akkerbouwer furieus

Akkerbouwer Sigrid Arends uit Warfstermolen is furieus. In opdracht van provincie Groningen werd dinsdag gestart met bemaling ter voorbereiding op de rietproef in het Lauwersmeer. Dit terwijl ingenieursbureau Sweco deze week met een prikstok metingen zou doen naar de zoutwaarde voor de nulmeting. 'Een nulmeting heeft nu totaal geen zin meer', stelt Arends.

Bemaling+voor+rietproef+gestart%2C+akkerbouwer+furieus
© Sigrid Arends

Omdat de percelen van Arends onder water komen te staan als het peil voor de rietproef in het Lauwersmeer met 40 centimeter wordt verhoogd, moet bemaling plaatsvinden bij Arends. Hiervoor werd een schot in de hoofdsloot geplaatst.

'Dat dit een bemalend gebied wordt, daar heb ik geen problemen mee. Wel verwacht ik meer ondergrondse kweldruk. Om dat te kunnen aantonen, moet een nulmeting plaatsvinden. Met Sweco had ik monsters willen nemen van het slootwater bij de drains en dit willen vastleggen.'

Domme samenloop

Arends spreekt van een 'domme samenloop van omstandigheden'. Provincie Groningen had beter kunnen wachten totdat Sweco was langs geweest, geeft zij aan. 'Hier hebben ze niet bij stilgestaan. Een loonwerker vroeg of hij met zijn kraan op het erf mocht. Ik dacht dat ze de pompen kwamen brengen. Een tijd later kwam ik er achter wat ze daadwerkelijk hadden gedaan.'

De dijk langs het Reitdiep met daarachter de percelen van Hans de Boer
De dijk langs het Reitdiep met daarachter de percelen van Hans de Boer © Hans de Boer

De akkerbouwer nam contact op met de provincie. 'De medewerker zei dat volgens Sweco bemalen niet moet uitmaken voor de nulmeting. Ik ga woensdagavond een brief schrijven aan rechtbank, waterschap en provincie. Ik kan geen schade meer aantonen, wat zegt een nulmeting nu nog.'


De peilproef in het Lauwersmeer is al jarenlang een onderwerp van discussie. Drie keer werd de proef uitgesteld. Boeren maakten vorige week vrijdag in een kort geding tegen provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest bezwaar tegen de monitoring. Deze week beslist de rechter of de zes weken durende proef zaterdag 15 februari mag starten.

Storm Dennis

Ook akkerbouwer Hans de Boer uit Houwerzijl maakt zich zorgen. Zijn percelen grenzen aan het Reitdiep. Het waterschap verbreedde de dijk onlangs en haalde een kering eruit. 'Er is niets voor teruggekomen. De grond is weggespoeld.' De weersomstandigheden zijn nu niet optimaal om met de proef te beginnen, vindt De Boer. 'Het is hoogwater. Storm Dennis komt er ook nog aan. Ik hou mijn hart vast.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer