Rietproef in Lauwersmeer mag doorgaan

Provincie Groningen en Waterschap Noorderzijlvest mogen de rietproef in het Lauwersmeergebied starten. De rechtbank in Groningen heeft besloten de goedkeuring voor de rietproef niet uit te stellen.

Rietproef+in+Lauwersmeer+mag+doorgaan
© Geert Job Sevink

Wel draagt de rechter het waterschap op te onderzoeken hoe de zoutwaterlenzen zich ontwikkelen en als het niet goed gaat, in te grijpen door de rietproef af te breken.

De proef houdt in dat gedurende twee jaar, telkens in februari, het peil van het Lauwersmeer met 40 centimeter wordt verhoogd. De verwachting is dat de natuur zich hierdoor beter kan ontwikkelen.

Verzet

Bijna veertig bedrijven rond het Lauwersmeer hebben zicht tegen de proef verzet. Volgens deze bedrijven ontbreekt een goede monitoring. Ze hebben deze bezwaren onlangs geuit in een kort geding.

De rechter vindt dat aan de proef een zeer uitgebreid onderzoek ten grondslag ligt en dat het monitoringsplan voorziet in een toereikend meetnet met een groot aantal peilbuizen waarvan een deel op afstand kan worden gelezen. Hij is van oordeel dat op basis van het plan adequaat kan worden ingegrepen, als zich toch een ontwikkeling voordoet die niet is voorzien.


Volgens de rechter is in het plan geen mechanisme opgenomen dat leidt tot ingrijpen, als de zoetwaterlenzen niet in dikte toenemen zoals die dat gedurende de winterperiode zouden doen zonder dat de rietproef zou worden gehouden. De rechtbank draagt het waterschap daarom op dit te onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer