Raad+van+State+geeft+groen+licht+voor+rietproef
Nieuws
© Anjo de Haan

Raad van State geeft groen licht voor rietproef

De rietproef in het Lauwersmeer mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Boeren, maar ook recreatieondernemers verzetten zich al jaren tegen de peilverhoging in het Lauwersmeergebied.

Die groep vreest onder meer voor wateroverlast en verzilting van de percelen. 'Balen', reageert LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries. 'Zeker nu uit nieuwe kaarten blijkt dat met name rond het Reitdiep en Lauwersmeer het risico op verzilting groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Over deze nieuwe inzichten moet nog eens goed nagedacht worden.'


Het dagelijks bestuur van waterschap Noorderzijlvest verleende in januari 2017 een watervergunning aan het college van Gedeputeerde staten van Groningen. Deze vergunning was voor onder meer het verhogen van het waterpeil van het Lauwersmeer tot maximaal 0,52 onder NAP gedurende maximaal zes weken in de periode tussen 15 februari en 1 april, voor twee achtereenvolgende jaren. Met het verhogen van het peil wil onder andere Staatsbosbeheer de rietkraag versterken voor vogels in het gebied.

Hoger beroep

Rechtbank Noord-Nederland verklaarde de beroepen van recreatieondernemers en boeren in februari vorig jaar ongegrond. Daarom gingen de partijen in hoger beroep. De zitting was 30 januari. De Raad van State oordeelt nu ook dat de rietproef door kan gaan.

De uitspraak komt voor De Vries niet onverwacht. 'De rechter heeft vooral gekeken of de procedure van de watervergunning goed is doorlopen. Dat blijkt dus zo te zijn. Deze zitting is echter wel zinvol geweest, want de peilproef is dit jaar opnieuw uitgesteld.'

Rechtszaak

Er loopt nog een rechtszaak bij rechtbank Noord-Nederland over het monitoringsplan. Waterschapsbestuurder Douwe Hollenga van Noorderzijlvest is tevreden over de uitspraak. 'We zijn blij dat voor de derde keer is bevestigd dat waterschap Noorderzijlvest met het verlenen van de watervergunning een zorgvuldige afweging heeft gemaakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer