Kosten registratie en kentekenen landbouwvoertuigen beperkt

Fedecom heeft samen met Cumela, BMWT en LTO Nederland, in het overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, bereikt dat de kosten van registratie van nieuwe (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2021 beperkt blijven.

Kosten+registratie+en+kentekenen+landbouwvoertuigen+beperkt
© Twan Wiermans

Met het ministerie is afgesproken dat tot 1 juli 2021 de registratie van nieuwe (land)bouwvoertuigen ook op een vereenvoudigde wijze kan plaatsvinden. De afspraak met ministerie en RDW houdt in dat de fysieke identificatie en technische beoordeling door de RDW-medewerker (met de bijbehorende voorrijkosten en inspectiekosten) niet plaats hoeft te vinden.

Identificatie en registratie van een voertuig vindt per 1 juli 2021 plaats via een digitale inschrijving van EU type-goedgekeurde voertuigen (met COC/CvO verklaring), van voertuigen met een nationale typegoedkeuring of een individueel goedkeuringscertificaat (ICG). Alles is erop gericht om het hele traject zoveel mogelijk digitaal uit te voeren. De RDW denkt hiervoor in samenwerking met de sector op 1 juli klaar te zijn.


Online registreren

Deze afspraak betekent dat nieuwe voertuigen van 1 januari 2021 tot uiterlijk 1 juli 2021 ook online kunnen worden geregistreerd via rdw.nl/registreren. Mobiele machines – denk aan onder andere zelfrijders, heftrucks en veel tuin- en parkmachines – worden via deze route geregistreerd als motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). De basis hiervoor vormt de werkwijze en de registratiegegevens zoals die voor de bestaande (land)bouwvoertuigen zijn voorbereid. Deze gegevens kunnen onder andere van het Certificaat van Overeenstemming (CvO) of Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC) worden overgenomen.

Deze wijziging op de valreep is een meevaller, maar betekent ook een wijziging van de werkzaamheden vanaf 1 januari 2021. Daarom organiseert Fedecom voor haar leden een webinar op dinsdag 29 december om 16 uur om de laatste wijzigingen in de regelgeving en werkwijze toe te lichten.


Fedecom heeft met deze afspraak een financieel nadeel van 4,5 miljoen euro voor de leden en de sectoren landbouw en bouw weten te voorkomen. Zo blijkt dat samenwerking en goed overleg tot resultaten leidt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer