5 vragen over registratie- en kentekenplicht voor trekkers

Sinds de start van het nieuwe jaar geldt voor bepaalde trekkers een registratie- en kentekenplicht. Ook als uw trekker er niet onder valt, is het soms toch verstandig een registratie aan te vragen.

5+vragen+over+registratie%2D+en+kentekenplicht+voor+trekkers
© Twan Wiermans

Welke trekkers vallen onder de registratieplicht?

Met ingang van 1 januari 2021 start de registratieplicht voor land- en bosbouwtrekkers, ongeacht de maximumconstructiesnelheid. Er zijn uitzonderingen op de registratieplicht. Zo zijn trekkers die niet op de openbare weg komen daarvan uitgezonderd. Voor trekkers die harder dan 25 kilometer per uur kunnen rijden, geldt bovendien een kentekenplicht.

LTO raadt boeren aan om alle trekkers op het bedrijf te registreren, met het oog op de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf waarbij de trekker wellicht wel de openbare weg op moet. Ook bij eventuele verkoop van de trekker kan registratie later van belang zijn.


Op welke naam komt de registratie te staan?

Het kenteken kan op naam van een bedrijf of particulier worden gezet. Bij een maatschap komt het kenteken op naam van een van de maten. LTO en Cumela hebben het ministerie gevraagd of het net als bij een bv mogelijk is hierbij de naam van de maatschap te hanteren. Dit is nu nog niet mogelijk. Over dit voorstel wordt nog verder gesproken.


Hoe zit het met de vrijstelling voor de apk?

Naast het kenteken komt er ook een apk-plicht voor trekkers die sneller kunnen dan 40 kilometer per uur en die regelmatig langere afstanden over de openbare weg afleggen. Dit betreft vooral de trekkers van loonwerkers. Een boerentrekker die af en toe voor een korte rit de weg op gaat, valt niet onder de apk-plicht. Ook niet als deze harder kan dan 40 kilometer per uur.


Moeten aanhangwagens ook een kenteken voeren?

Aanhangers achter een trekker die niet harder kan dan 25 kilometer per uur hebben voldoende aan de witte volgplaat. Hier geldt ook het LTO-advies om aanhangers wel apart te registreren en te voorzien van een eigen kenteken.


Aanhangers met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 25 kilometer per uur moeten sowieso worden voorzien van een eigen kentekenplaat.


Hoe kan ik besparen op de kosten voor het trekkerkenteken?

Tot en met 31 december 2021 geldt er een overgangsperiode waarbinnen voor de registratie van trekkers geen technische schouw nodig is. Dit scheelt enorm in de kosten. De aanvraag van de kentekenplaten kost dan een paar tientjes. Via LTO Ledenvoordeel krijgt u bij Alliance Automotive bovendien 35 procent korting op kentekenplaten.

De kortingsactie van LTO Ledenvoordeel vindt u hier.


Voor meer informatie en het registreren van voertuigen zie zie RDW.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer