Wanneer heeft je machine een kenteken nodig?

Wanneer heeft een trekker een kenteken nodig en wanneer niet? Fedecom heeft daarvoor een beslisboom gemaakt, waarmee je via een aantal vragen duidelijkheid hebt.

'Als we alle uitzonderingen en details weglaten, is het eigenlijk best eenvoudig', vertelt branchemanager Theo Vulink van Fedecom. 'Wil je met je spullen op de openbare weg rijden en sneller gaan dan 25 kilometer per uur, dan moet je het voertuig registreren en voorzien van een kentekenplaat. Dat geldt zowel voor het trekkende voertuig als voor het getrokken werktuig.'

De kosten voor een kenteken liggen op 18 euro per stuk en dan nog 12 euro voor de plaat. 'Voor nieuwe voertuigen is het wat makkelijker, voor bestaand materieel is het lastiger. Om de machine te kunnen registreren, heb je een uniek voertuigidentificatienummer nodig. Daarvan weten we dat er wat getrokken werktuigen zijn waarbij dit niet vanzelfsprekend is. Het serie- of typenummer is dan niet voldoende.'

Mocht het voertuig helemaal geen identificatienummer hebben, dan kan de RDW dit alsnog verstrekken. Op de website van Fedecom is de beslisboom te bekijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer