Minister+Van+Nieuwenhuizen+reikt+eerste+trekkerkenteken+uit
Nieuws
© Ministerie IenW

Minister Van Nieuwenhuizen reikt eerste trekkerkenteken uit

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de eerste kentekenplaat voor (land)bouwvoertuigen uitgereikt. De symbolische overhandiging vond vrijdag al plaats.

Het eerste trekkerkenteken, TBB-01-B, werd aangeboden aan directeur Aldert van der Spek van Van der Spek Groen, Grond en Infra in Bergschenhoek.

Vanaf 1 januari 2021 start een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen. Dat houdt in dat voor die datum in Nederland in gebruik genomen land- of bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, land- of bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken moeten worden geregistreerd


Wordt er met het voertuig harder gereden dan 25 kilometer per uur, dan moet er een kentekenplaat op. Met ingang van 1 januari 2025 zijn alle geregistreerde (land)bouwvoertuigen verplicht een kentekenplaat te voeren. Voertuigen die in gebruik worden genomen na 31 december 2020 moeten voor de eerste registratie worden beoordeeld bij een van de keuringsstations.

(Land)bouwtrekkers op wielen die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden, moeten ook apk worden gekeurd. Die apk-plicht start op 1 mei 2021. De registratie- en kentekenplaatplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat, alleen als de constructiesnelheid van het voertuig dat toelaat, van 25 naar 40 kilometer per uur.


Inhaalmanoeuvres

De snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt volgens minister Van Nieuwenhuizen onder meer in gevaarlijke inhaalmanoeuvres. 'Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid. Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk bovendien makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig.'


Wegwijzer LTO

LTO Nederland heeft een overzichtelijke ‘Wegwijzer’ gemaakt om leden meer duidelijkheid te geven over de registratieplicht van landbouwvoertuigen die geldt van 1 januari 2021. OOk de RDW is begonnen met een campagne om de sector te wijzen op de veranderingen die er vanaf het nieuwe jaar aan komen.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer