BASF test nieuw onkruidschema in uien

Het wordt vanaf volgend jaar nog belangrijker om de overgebleven herbiciden in uien op het juiste moment in te zetten voor een goed bestrijdingsresultaat.

BASF+test+nieuw+onkruidschema+in+uien
© Haijo Dodde

Uientelers mogen vanaf volgend jaar geen Chloor IPC en Pyramin DF meer gebruiken voor hun onkruidbestrijding. BASF test dit jaar in een eigen onkruidproef op een praktijkperceel in de buurt van Marknesse in de Noordoostpolder enkele schema's om te bekijken hoe een efficiënte bestrijding zonder deze middelen toch mogelijk is.

Bij een laatste beoordeling van het proefveld concludeert Henco Bouma, cropmanager Akkerbouw van BASF, dat de onkruidbestrijding in uien er niet gemakkelijker op wordt, maar dat het wel mogelijk is met het juiste schema en met de juiste timing om percelen goed schoon te houden. BASF testte onder meer schema's met de bodemherbiciden Stomp en Wing-P in combinatie met AZ 500.


Goed timen van bespuitingen in uien wordt nog belangrijker in onkruidschema's zonder Chloor IPC en Pyramin DF.
Goed timen van bespuitingen in uien wordt nog belangrijker in onkruidschema's zonder Chloor IPC en Pyramin DF. © Haijo Dodde


Variëren met tijdstip

'We hebben hier twee vergelijkbare objecten liggen met deze middelen, waarin is gevarieerd met het tijdstip van de eerste toepassing met Wing-P. In één object zijn we gestart met Wing-P in het vroege kramstadium en in het andere object hebben we die bespuiting acht dagen later uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat een vroege toepassing veelal het beste resultaat geeft', meldt Bouma.

De behandeling met Wing-P en AZ 500 is in de proef voorafgegaan door twee bespuitingen met Stomp voor de opkomst van de uien. Op het moment dat de uien het stadium van de eerste pijp bereikten, is Wing-P voor een tweede keer gespoten. Later in het seizoen zijn de laatste overgebleven onkruiden opgeruimd met contactmiddelen, toen de omstandigheden daarvoor optimaal waren.


De onkruiddruk op het uienperceel in Marknesse is voldoende groot, blijkt in het controleobject.
De onkruiddruk op het uienperceel in Marknesse is voldoende groot, blijkt in het controleobject. © Haijo Dodde


Vroege kramstadium

'Deze proef laat zien dat het lukt om ook met deze middelen in een LDS-schema grassen en breedbladige onkruiden goed te bestrijden. Op tijd spuiten voor er ook maar onkruid staat, geeft het beste effect. Uientelers vinden een toepassing in het vroege kramstadium vaak spannend omdat ze bang zijn voor plantuitval. Uit onze tellingen in deze proef blijkt dat daar geen sprake van is', zegt de cropmanager Akkerbouw van BASF.

Bouma wijst er nog op dat voor een goede werking van de bodemherbiciden de bodem voldoende vochtig moet zijn. Zeker in een droog voorjaar, zoals ook nu weer, is het advies van BASF om eerst een perceel te beregenen en daarna de onkruidbespuiting uit te voeren als de grond weer opdroogt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer