Kabinet breidt steunpakket voor land- en tuinbouw uit

Update - Het kabinet breidt het coronasteunpakket voor bedrijven fors uit. Door aanpassing van de TVL-regeling komen hier nu ook grotere land- en tuinbouwbedrijven voor in aanmerking.

Kabinet+breidt+steunpakket+voor+land%2D+en+tuinbouw+uit
© ANP Persbureau

Dat hebben de ministers Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) donderdagavond bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Het kabinet rekt onder meer de omzetgrens voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) op. Tevens wordt de grens van maximaal 250 medewerkers losgelaten, waardoor ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het mkb.


Onwenselijke situatie

Vanwege staatssteunregels kunnen land- en tuinbouw geen gebruik maken van de verhoging van de TVL-subsidiegrens. Die kent voor deze sectoren een begrenzing van 100.000 euro. Dit ziet het kabinet als een onwenselijke situatie. Daarom werkt het aan een regeling onder een ander staatssteunkader, zodat ook middelgrote land- en tuinbouwbedrijven met een forse omzetval in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun vaste lasten.

Niets doen veroorzaakt meer schade voor de economie, de mensen in ons land en de schatkist

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Het kabinet streeft ernaar om deze regeling in lijn te brengen met de maximaal 330.000 euro voor andere sectoren. Steunaanvragen kunnen in april of mei van dit jaar worden ingediend, met terugwerkende kracht voor het eerste kwartaal. Vanwege de hoge uitvoeringsdruk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is eerder niet mogelijk.

LTO Nederland heeft zich voor de uitbreiding van het TVL-pakket ingezet. 'De coronacrisis heeft grote gevolgen voor veel van onze boeren en tuinders. De economische schade is fors, en de uitdaging wordt met de aanhoudende coronamaatregelen steeds groter. Met dit steunpakket heeft het kabinet oog voor de problemen', zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. 'Het is goed dat er aandacht is voor het belang van de agrarische sector en dat er specifiek op boeren en tuinders gerichte aanpassingen zijn in de steunmaatregelen. Dat betekent fors hogere vergoedingen van het omzetverlies, ook al blijft de impact van de coronacrisis op veel boerengezinnen en de sector in zijn geheel erg zwaar.'


Verzorgingskosten

Voor de doorlopende kosten die boeren en tuinders moeten maken voor het verzorgen van dieren en gewassen komt een aparte regeling. Het kabinet houdt hier meer rekening met sectorspecifieke omstandigheden die omwille van natuurlijke processen niet eenvoudig kunnen worden aangepast. Daarom zal het kabinet een regeling treffen met een opslag van 21 procentpunt voor de betreffende landbouwsectoren (SBI-codes 1.1 tot en met 1.5) bovenop de TVL.

Het kabinet reserveert in totaal 50 miljoen euro voor het eerste kwartaal voor de specifieke regelingen voor de land- en tuinbouw. De verruiming van het TVL-pakket geldt voor de eerste helft van 2021, in totaal is er 7,6 miljard euro gemoeid met de uitbreiding van de coronasteun. Daaronder vallen ook regelingen voor starters en de evenementensector.


Perspectief tot de zomer

Volgens minister Van 't Wout, de opvolger van Erik Wiebes, geeft het vaccinatieprogramma perspectief, zodat de economie straks weer van het slot kan. Minister Koolmees sprak van 'perspectief en duidelijkheid' tot de zomer. 'In de hoop dat de toekomst dan rooskleuriger is.'

Dit kalenderjaar keert de overheid naar schatting voor 30 miljard euro aan steungelden uit, zegt minister Hoekstra. 'Dat is heel veel geld, maar ook noodzakelijk. Het betekent wel dat we een extra schuldenlast meetorsen, maar het is een keuze uit meerdere kwaden. Onze inschatting is dat niets doen meer schade veroorzaakt voor de economie, de mensen in ons land en de schatkist.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer