Voorwaardelijke straf Vegan Streaker voor inval konijnenhouder

Dierenactivist Peter Jansen, beter bekend als de Vegan Streaker, is veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur. Ook moet hij konijnenhouder Henk Oonk een schadevergoeding betalen van 150 euro.

Een lage straf, vindt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, die Oonk vrijdag vergezelde in de rechtbank. Van der Tak gaat de kwestie in bredere zin aankaarten bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie. Jansen viel samen met een andere dierenactivist op 10 oktober 2019 's nachts binnen bij de konijnenhouderij van Oonk in Vragender.


Met hun actie wilde het duo aandacht vragen voor misstanden in de veehouderijsector. De activist, die momenteel ook een gevangenisstraf uitzit voor brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo, had eerder een schikkingsvoorstel van 50 uur werkstraf en 500 euro schadevergoeding afgewezen.


'Hij heeft vanuit de gevangenis al aangegeven dat hij na zijn straf verder zal strijden, hij lijkt er niet van te leren', meldt Henk Oonk.
'Hij heeft vanuit de gevangenis al aangegeven dat hij na zijn straf verder zal strijden, hij lijkt er niet van te leren', meldt Henk Oonk. © Marije Stomps


Noodsituatie

In zijn verdediging gaf Jansen toe te zijn binnengevallen bij het bedrijf van Oonk, maar dit niet wederrechtelijk was omdat er sprake zou zijn van een noodsituatie vanwege dieren die lijden. De officier van justitie en de rechter lieten daar weinig van heel.

'Het is goed om misstanden aan de kaak te stellen, maar de grens is het strafrecht. Ik hoor van u niet welke alternatieve manieren u heeft geprobeerd. U gaat als een soort Alberto Stegeman naar binnen, dat is een brug te ver. U had de fokkerij van Oonk nog nooit gezien, dus u kunt zich niet beroepen op een noodsituatie', aldus de officier van justitie.


Hulpbehoevend

De rechter sloot zich daarbij aan. 'U wist van deze concrete dieren niet of zij hulpbehoevend waren. U kunt daarom niet stellen dat het een noodtoestand was. Wat u heeft gedaan, is lokaalvredebreuk. Als u het niet eens bent met iets, moet u in dit geval in Den Haag zijn. Het is niet aan u om eigen rechter te spelen.'


Oonk zelf hield een emotioneel betoog. 'Het gaat deze activisten niet om dieren een beter leven te geven, het gaat ze erom dat mensen vegetariër worden. Door zomaar binnen te vallen, met het risico op de verspreiding van dierziektes, ben je geen dierenvriend, maar een dierenbeul.'


Zware straf

De konijnenhouder merkte daarbij op dat hij zou willen dat Jansen hulp krijgt in plaats van een zware straf. 'Hij heeft vanuit de gevangenis al aangegeven dat hij na zijn straf verder zal strijden, hij lijkt er niet van te leren.' Snikkend besloot Oonk met de woorden dat hij voortdurend in angst leeft dat er activisten binnenvallen. 'Het lukt ze op die manier aardig om mij en mijn gezin kapot te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer