Ministerie van LNV stapt naar rechter om PAS-melders

Het ministerie van LNV gaat naar de Raad van State om te voorkomen dat adresgegevens van PAS-melders openbaar gemaakt worden. De rechtbank in Groningen eist dat het ministerie de adressen bekend maakt.

Ministerie+van+LNV+stapt+naar+rechter+om+PAS%2Dmelders
© Dirk Hol

De kwestie is aanhangig gemaakt door Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie van milieudeskundige Johan Vollenbroek. MOB heeft bij het ministerie de gegevens van de PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof) opgevraagd om de meldingen te controleren en eventueel te procederen.


Het ministerie weigerde, maar op 7 juli besloot de rechter in Groningen dat de adresgegevens van bedrijfslocaties van PAS-melders moeten worden geopenbaard.


Persoonlijke levenssfeer

LTO Nederland riep daarna het ministerie op om te volharden in de bescherming van PAS-melders en de zaak voor de leggen aan de Raad van State (RvS). Volgens LTO heeft een PAS-melding in veel gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. Het openbaar maken van deze gegevens schendt de persoonlijke levenssfeer van de ondernemer en het gezin.

LNV onderschrijft die visie van LTO en gaat inderdaad in beroep. Ook heeft het ministerie een voorlopige voorziening aangevraagd om, tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan, voorlopig geen gegevens van PAS-melders te publiceren.


Legaal houden

Er zijn rond de 3.300 PAS-melders. Het gaat om ondernemers, die onder het PAS geen vergunning aan konden vragen omdat de stikstofemissie te gering was. Ze moesten wel een melding doen. Maar na de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 zijn de meldingen niet meer rechtsgeldig.

LTO heeft steeds benadrukt dat deze ondernemers, die te goeder trouw handelden en geen andere optie hadden dan een PAS-melding, niet gedupeerd mogen worden. De meldingen moeten gelegaliseerd worden. Het kabinet heeft dat eind vorig jaar na diverse gesprekken met LTO en het toenmalige Landbouw Collectief ook toegezegd.


Onzekerheid

Vorige maand heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de PAS-melders en andere bedrijven die ten onrechte nog geen natuurvergunning hebben, op de hoogte gebracht wat ze moeten doen om legaal te kunnen blijven boeren.

Wanneer en hoe de legalisering haar beslag krijgt, is nog niet bekend. Het ministerie geeft aan dat het op zijn vroegst in 2021 kan, maar dat het ook nog langer kan duren omdat hiervoor stikstofruimte vrijgemaakt moet worden. LTO Nederland vindt dat melders te lang in onzekerheid verkeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer