Brandstichter eendenslachterij de cel in

Vegan Streaker Peter Jansen, die vrachtwagens van eendenslachterij Tomassen Duck-To in brand stak, staat 2,5 jaar celstraf te wachten.

Brandstichter+eendenslachterij+de+cel+in
© Damian Ruitenga

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 maanden cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Janssen (35) zou met zijn actie omwonenden en het personeel van Tomassen Duck-To in gevaar hebben gebracht. Hij heeft de brandstichting bekend en erkent dat hij deze keer te ver is gegaan met actievoeren, zo schrijft Omroep Gelderland. Janssen moest zich op 2 november tegenover de rechtbank verantwoorden.

Eendenslachterij Tomassen Duck-To uit Ermelo heeft ook een schadevergoeding van 156.000 euro gevraagd. Op 28 mei 2020 gingen vijf vrachtwagens met kunststof kratten in vlammen op. De schade had nog veel groter kunnen zijn als ook een jerrycan met benzine in de slachterij zelf in brand was gevlogen, maar dat mislukte, vertelde eigenaar Gertjan Tomassen in mei.


De slachterij heeft nog niet eerder te maken gehad met brandstichting, maar wordt al wel langer bedreigd. 'Onder meer door Animal Rights en Stichting Doe, een lokale club. In het begin wilden we het gesprek aangaan met de activisten, maar daar zijn we mee gestopt', geeft Tomassen aan.


Autosleutel

De Brabander kwam in beeld omdat zijn autosleutel bij de eendenslachterij werd gevonden. De sleutel zat in een broek die hij uit had gedaan, nadat hij per ongeluk ook zichzelf in vlam zette.

De sleutel leidde naar een auto die dicht bij het bedrijf stond geparkeerd. De Vegan Streaker heeft zich na de brand urenlang in de bosjes verstopt. Hij ging daarna naar de huisarts om zich te laten behandelen voor brandwonden aan een hand en meldde zich vervolgens bij de politie.


Dierenleed stoppen

Volgens zijn advocaat Jan-Hein van Dijk was zijn intentie niet slecht en had hij zuivere motieven, namelijk het stoppen van dierenleed. Hij noemt de eis van het OM buitenproportioneel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer