Henk+Oonk%3A+straks+komen+dierenactivisten+volgende+keer+met+twintig+man
Interview
© Marije Stomps

Henk Oonk: straks komen dierenactivisten volgende keer met twintig man

Bij konijnenhouder Henk Oonk in Vragender slopen twee weken terug twee dierenactivisten de stal binnen. Ze werden betrapt en ingerekend. Een rollercoaster aan emoties en media-aandacht volgde.

Wat gebeurde er precies in die nacht van 9 op 10 oktober?

'Ik ontdekte twee insluipers in de stal en ben samen met de politie de stal ingegaan. Het ging om de Vegan Streaker. De ander was van Animal Rights.

Mijn vrouw en ik zijn trots op ons bedrijf. We hebben niets te verbergen. Daarom wil ik mijn kant van het verhaal vertellen.

Henk Oonk, konijnenhouder in Vragender

'Ik vertel het nu rustig, maar die nacht blijft me mijn hele leven bij. De adrenaline gierde door me heen, ik was bang, boos en alles ertussenin.'

Kwam deze inbraak uit het niets?

'Nee, in april zijn er ook al mensen in de stal geweest. Een buurman had een vreemde auto gezien en drie konijnen bleken verlamd te zijn geraakt van schrik.

'Het was wachten totdat ze een keer terugkwamen. De insluipers zijn na een paar uur alweer vrijgelaten. Vanwege de inbraak mag degene van Animal Rights niet meer bij landbouwminister Carola Schouten aan tafel meepraten over dierenwelzijn. Terecht natuurlijk.'

Was er meteen veel media-aandacht?

'In overleg met LTO besloten we om de boel even te laten rusten en de media op afstand te houden. Ook omdat ik vijf dagen wilde afwachten of de konijnen geen ziektes hadden opgelopen door de insluipers. Die hadden namelijk geen beschermende kledij aan.

'Gelukkig zijn de konijnen gezond. Maar mijn naam en woonplaats waren eigenlijk direct bekend en de volgende dag stond er een cameraploeg op de stoep. Ik besloot uiteindelijk toch om mijn verhaal te doen.'

Waarom wilde u alsnog in de publiciteit treden?

'Mijn vrouw en ik zijn trots op ons bedrijf en hoe we de dieren verzorgen. Dat willen we uitdragen. Ik heb niets te verbergen en wil ook mijn kant van het verhaal vertellen.

'Het kan zijn dat deze publiciteit ervoor zorgt dat we nog meer ongewenst bezoek krijgen. Misschien komen ze de volgende keer met twintig man. We houden maar in gedachten dat ze dan naar de stal gaan en niet naar het woonhuis.'

Hoe waren de reacties op de berichtgeving?

'Er waren wel negatieve reacties, maar voornamelijk online van mensen die ik niet ken. Dat probeer ik naast me neer te leggen. Het is ook maar 1 procent van de bevolking die zo denkt. Sinds 1 oktober weten we dat praktisch heel Nederland achter ons boeren staat. Dat geeft enorm veel energie.

'Ook in mijn omgeving krijg ik heel veel steun. Dat doet me erg goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer