Maatschap Oosterzicht besteedt ongediertebestrijding uit

Gerhard en Susan de Visser hebben een melkveebedrijf, boerencamping en agrarisch kinderdagverblijf in Aagtekerke. Via geïntegreerde plaagdierbeheersing gaan ze de overlast van ratten, muizen en vliegen preventief te lijf.

Maatschap+Oosterzicht+besteedt+ongediertebestrijding+uit
© Anton Dingemanse

Gerhard (42) en Susan (38) de Visser vormen samen Maatschap Oosterzicht in het Zeeuwse Aagtekerke. De maatschap heeft 150 stuks melkvee en verder 60 hectare grasland en 20 hectare snijmais. Het jongvee wordt opgefokt door collega-melkveehouders in de buurt.

De oude stal is vorig jaar vervangen door een nieuwe met deels glazen wanden. 'Toeristen en passanten stoppen vaak om naar binnen te kijken', zegt Gerhard de Visser. 'Dat is ook de bedoeling. We hebben geen geheimen.' Daarnaast is de nieuwe stal emissiearm en zorgt de lichtinval dat het er prettiger werken is.


Minicamping

Verder hebben de melkveehouders een minicamping met 25 plaatsen. Afgelopen zomer was de bezetting prima. Vorig jaar hebben de ondernemers ook agrarisch kinderdagverblijf Koetjes en Kalfjes geopend. Agrarische kinderdagverblijven gaan uit van een 'groene' pedagogiek en vakvisie met veel nadruk op de eigen ontwikkeling van de kinderen en hun eigen leertempo. Susan de Visser heeft een opleiding tot pedagogisch medewerker gevolgd.

Vanwege de kinderopvang en de camping is voorkomen van overlast erg belangrijk

Gerhard de Visser, Maatschap Oosterzicht in Aagtekerke

Maatschap Oosterzicht is aangesloten bij de Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK). Het kinderdagverblijf is gebouwd aan de achterkant van de nieuwe werktuigenloods. De ondernemers zien deze derde tak ook als een manier om mensen van buitenaf kennis te laten maken met het boerenbedrijf.


Opschalen

'De animo is zo groot dat we al gaan opschalen', zegt Gerhard de Visser. 'Er zijn nu zestien kinderen van 0 tot 4 jaar. In de loop van het jaar komt er een tweede groep.' De opvang ging vorig jaar wel door, maar vanwege het gevaar voor coronabesmetting moeten de ondernemers werken met strenge protocollen bij het halen en brengen van de kinderen.

Gerhard en Susan de Visser hebben de bestrijding van knaagdieren en vliegen sinds een jaar uitbesteed aan Agro Pest Control (APC) in Bladel. Volgens het contract komen medewerkers van APC elke acht weken langs. Ze plaatsen lokdozen en vallen en monitoren de situatie. Doordat de medewerkers over bedrijfskleding en een eigen kast op het bedrijf beschikken, kunnen ze helemaal zelfstandig opereren. Na elk bezoek krijgt Gerhard de Visser een rapport daarvan, compleet met plattegrond van het bedrijf. Door in te loggen, kan hij die inzien.


Ontzorgen

Mocht er toch overlast dreigen, dan komt APC vaker langs. Dat is volgens de ondernemer nog niet voorgekomen. 'Je kunt kiezen om ongedierte zelf aan te pakken of een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Ik zie het als ontzorgen', zegt hij.

'De bestrijding gebeurt zowel preventief als curatief. Ik verwacht min of meer een garantie dat er geen overlast door ongedierte op ons bedrijf voor zal komen en dat ze adequaat optreden als dat wel zo zou zijn. Het is een utopie om te denken dat er op een bedrijf waar buiten voer ligt, helemaal geen ongedierte is. Maar een specialist herkent eventuele problematiek eerder dan jijzelf.'


Lokdozen en vallen

De knaagdierbestrijding gebeurt grotendeels met lokdozen en vallen, waarbij ratten en muizen worden gelokt door geuren en met een klap direct worden gedood. Daarnaast worden vliegen in de mestkelder bestreden met sluipwespen en roofvliegen, die eitjes leggen in de larven van de vliegen. 'Ik kan niet zeggen dat dat vliegenoverlast helemaal zal voorkomen. Het effect is lastig te meten. We hebben ook nog gewone vliegenlampen. Vanwege de kinderopvang en de camping is voorkomen van overlast erg belangrijk. Maar in de 40 jaar dat we een boerderijcamping hebben, zijn er nooit klachten geweest.'


De bestrijding gebeurt met lokdozen en rattenvallen.
De bestrijding gebeurt met lokdozen en rattenvallen. © Anton Dingemanse

Andere maatregelen zijn het ophangen van roofvogel- en zwaluwkasten en de aanleg van een kruidenrand rond het bedrijf als barrière. Aanplant van bepaalde kruiden moet ongedierte weghouden, maar dat is nog bij wijze van proef.


Evalueren

'We zijn nu een jaar bezig met deze gerichte ongediertebestrijding en gaan binnenkort evalueren', zegt Gerhard de Visser. 'Tot nu toe vind ik het fijn dat de medewerkers van APC geregeld langskomen. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten vliegen op mijn bedrijf voorkwamen', lacht de ondernemer.

'Gezien de aard van ons bedrijf willen we ongedierte het liefst op natuurlijke wijze bestrijden. Zelf moet ik ook rekening houden met de ongediertebestrijding in mijn bedrijfsvoering. Zo moeten we de roofvliegen en sluipwespen wel de tijd geven om hun werk te doen in de mestkelder en er niet te snel gaan mixen, nadat ze zijn uitgezet. Het duurt even voordat de larven uit komen.'


Vooral bij de kuilen komen ratten en muizen voor.
Vooral bij de kuilen komen ratten en muizen voor. © Anton Dingemanse


Proef met integrale plaagdierbestrijding

ZLTO en Agro Pest Control zijn een uitgebreide pilot gestart met vijftig veehouderijen om plaagdierbestrijding volledig biologisch aan te pakken. Deelnemers werken via een plan op basis van biologische plaagdierbeheersing, meer natuurinclusiviteit en een uitbreiding van de biodiversiteit. Er is nog plek, dus veehouders die belangstelling hebben, kunnen zich nog opgeven voor het project. 'Aan traditionele bestrijding met rodenticiden kleven veel nadelen', zegt Heleen Prinsen van ZLTO. 'Deze stoffen treffen niet alleen ratten, maar ook andere zoogdieren en roofvogels. Bovendien kunnen ratten resistentie ontwikkelen tegen rodenticiden, als ze er veel mee in aanmerking komen.' De alternatieve manier van bestrijding van ratten en muizen wordt Integrated Pest Management (IPM) genoemd. Bij deze aanpak ligt de nadruk op preventie. 'Bij ZLTO vinden we het belangrijk om te kijken welke preventieve aanpak goed werkt om ongedierte te bestrijden', aldus Prinsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer