Boeren+rond+Veerse+Meer+staan+op+hun+strepen
Nieuws
© Omroep Zeeland

Boeren rond Veerse Meer staan op hun strepen

Agrarische bedrijven rond het Veerse Meer willen zich kunnen blijven ontwikkelen na vaststelling van de nieuwe gebiedsvisie. Dat hebben de vier ZLTO-afdelingen laten weten aan de projectorganisatie en de provincie.

'Agrariërs willen zich kunnen blijven ontwikkelen binnen de Nederlandse en EU-regelgeving zonder opgelegde beperkingen door een gebiedsvisie voor het Veerse Meer', zegt afdelingsvoorzitter Paul van der Zweep. 'Bovendien vinden we dat bedrijven volledig gecompenseerd moeten worden voor eventueel opgelegde beperkingen.'

De afdelingen verwachten mogelijke beperkingen door de gebiedsvisie of als gevolg daarvan. Van der Zweep: 'Denk daarbij aan verstoring van technologische toepassingen, aanpassing van de infrastructuur en een verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van collega's die buiten het gebied rond het Veerse Meer vallen.'


Passend verdienmodel

De afdelingen vinden dat aangepaste maatregelen op agrarische grond alleen in goed overleg met de ondernemer en op basis van vrijwilligheid kunnen worden afgesproken. Een passend verdienmodel is daarbij een randvoorwaarde. 'We willen weten hoe dit wordt gegarandeerd', stelt Van der Zweep.

Agrariërs willen zich kunnen blijven ontwikkelen na vaststelling van de gebiedsvisie

Afdelingsvoorzitter Paul van der Zweep

Provincie Zeeland werkt samen met de betrokken gemeenten, het waterschap en vele stakeholders aan de gebiedsvisie Veerse Meer. De rode draad die hieruit voortkomt, wordt meegenomen in de omgevingsvisie net als de Oosterschelde- en Kustvisie. Alle partijen die betrokken zijn in en bij het buitengebied, denken mee over de gebiedsvisie. Vanuit agrarische hoek zijn dat de vier ZLTO-afdelingen rond het Veerse Meer, de ZAJK en een groep verontrustte boeren.


Beperkingen voorkomen

Sinds de start twee jaar geleden nemen de verschillende partijen deel aan allerlei bijeenkomsten, centraal en gebiedsgericht. Om te komen tot één visie is het traject opgesplitst twee fases: verkennen en verdiepen.

De eerste fase is onlangs afgerond. 'ZLTO heeft flink op haar strepen gestaan als het gaat om gebiedsbegrenzing', verzekert Van der Zweep. 'We vrezen dat boeren in de toekomst beperkingen kunnen ondervinden daar waar de begrenzing van de gebiedsvisie over land gaat.'

Beperkingen op zich dan wel functiewijzigingen zijn niet in het belang van de sector, vinden de afdelingen. 'De gronden rond het Veerse Meer zijn goed verkaveld en ondernemers hebben kenbaar gemaakt te willen doorontwikkelen. Enige vorm van beperking vinden we op voorhand onacceptabel ondanks dat dit bij de uitwerking in de verdiepingsfase nog moet blijken.'


Kansen en bedreigingen

Dat was vanuit de afdelingen aanleiding om de partners in de projectorganisatie aan het begin van fase twee een overzicht aan te reiken van kansen en bedreigingen. Ook hebben de ZLTO-afdelingen inzichtelijk gemaakt op welke wijze de sector bezig is als het gaat over doorontwikkeling van de agrarische bedrijven in het gebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer