Walnotenboom+als+icoon+van+Zeeuwse+koolstofboer
Nieuws
© Arie storm

Walnotenboom als icoon van Zeeuwse koolstofboer

Bij vijftien boeren en tuinders die extra inspanningen leveren om koolstof vast te leggen in de bodem rondom het Windpark Krammer in Zeeland zijn vandaag walnotenbomen geplant.

De boeren plukken CO2 uit de lucht en binden dit als koolstof in bodem, planten en bomen. Zowel de koolstofboeren als de walnotenbomen groeien als iconen op het Zeeuwse platteland. Dit is een uniek project in Nederland.

In mei 2020 zijn de eigenaren van Windpark Krammer, energiecoöperaties Zeeuwind en Deltawind, een eigentijdse samenwerking aangegaan met ZLTO. Vanuit het omgevingsfonds van Windpark Krammer worden 15 boeren gedurende vijf jaar extra beloond om koolstof vast te leggen in de bodem. Dat doen ze onder andere door aanvoer van compost, aanplant van houtsingels of het inzaaien akkerranden.


400 retourtjes New York

Per jaar wordt er door de boeren 550 ton CO2 uit de atmosfeer gehaald en vastgelegd in de bodem. Dit staat dus gelijk aan ruim 400 retourvluchten naar New York. Daarmee leveren de boeren een directe bijdrage aan het verminderen van CO2 emissies in de atmosfeer.

Om deze samenwerking zichtbaar maken voor Zeeuwse burgers en toeristen zijn de walnotenbomen geplant. Daarnaast bindt de walnotenboom zelf ook CO2 als koolstof. Bij iedere boom komt een bord met meer informatie over deze samenwerking tussen boeren en energiecoöperaties.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer