'De lagere fosfaatnorm is een soort sluipmoordenaar'

Akkerbouwer Tonco Padmos in het Zeeuwse Scharendijke heeft uitgerekend wat de nieuwe fosfaatnormering betekent voor zijn eigen bedrijf. De uitkomst zorgt voor de nodige hoofdbrekens, want hij kan in 2021 ruim 22 procent minder fosfaat toedienen.

%27De+lagere+fosfaatnorm+is+een+soort+sluipmoordenaar%27
© Haijo Dodde

Wat teelt u?

'Ik zit in een vof met een andere familie. We hebben een extensief bouwplan op 185 hectare met aardappelen, uien, bieten, veel granen en graszaad, vlas en erwten. We zitten hier op Schouwen Duiveland op redelijk zware zeeklei.'

In de loop der jaren neemt het opbrengend vermogen van mijn grond af

Tonco Padmos, akkerbouwer in Scharendijke

22 procent omlaag in fosfaat. Daarmee komt u nog een stuk hoger uit dan de gemiddelde afname van 15 procent in de provincie Zeeland met de nieuwe gebruiksnormen.

'Tja, dat is natuurlijk niet leuk. Ik heb dit al in het voorjaar berekend toen duidelijk was wat de plannen waren. We mogen 2.930 kilo minder fosfaat toedienen. Dat staat gelijk aan 22 vrachtwagens champost, oftewel 750 ton.'


Wat betekent die uitkomst voor uw bedrijfsvoering?

'Fosfaat is vooral belangrijk in de eerste paar maanden van de gewasgroei en is verbonden aan organische mest. Ik voer het overgrote deel van fosfaat aan via drijfmest en vaste mest in de vorm van champost en stalmest. Met de nieuwe gebruiksnormen kan ik veel minder organische mest uitrijden. Daarnaast bevat organische mest ook kali en stikstof, dus zal ik deze stoffen via kunstmest moeten toedienen. Dat is toch wat duurder.'


Wat zijn de gevolgen voor de langere termijn voor uw bedrijf?

'Organische stof is goed voor de bodemvruchtbaarheid en -structuur, dus de nieuwe gebruiksnormen zullen ten koste gaan daarvan. Het eerste jaar verwacht ik geen duidelijke verschillen, maar in de loop der jaren neemt het opbrengend vermogen van mijn grond af. De lagere gebruiksnorm fosfaat is eigenlijk een soort sluipmoordenaar.'


Wat vindt u daarvan?

'Ik wil juist méér organische mest toedienen. Volgens mij was de insteek van het kabinet dat je er met de nieuwe wetgeving als boer gemiddeld niet achteruit op zou moeten gaan.
'Maar als boer in het zuidwesten gaan we er flink op achteruit. Ik behoor in ieder geval zeker niet tot de gemiddelde boer.'


Maar in klei zit van nature toch al veel fosfaat?

'Er zit hier in de bodem heel veel voorraad aan fosfaat, maar die komt niet voor de plant beschikbaar. De nieuwe systematiek sluit niet goed aan bij de praktijk. In ieder geval niet bij die van ons bedrijf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer