Laatste kilometers voor aanleg duurzame oevers Flevoland

Waterschap Zuiderzeeland rondt in 2021 het versneld aanleggen van duurzame oevers af. Het Flevolandse waterschap heeft dan sinds de start in 2017 in totaal ruim 102 kilometer oevers op een duurzame wijze ingericht. Dit jaar wordt daarvan nog 25 kilometer aan duurzame oevers gerealiseerd.

Laatste+kilometers+voor+aanleg+duurzame+oevers+Flevoland
© Waterschap Zuiderzeeland

Na de aanleg voldoet Zuiderzeeland eind 2021 aan de verplichting om voor de Europese Kaderrichtlijn Water langs 40 procent van de waterkanten in Flevoland duurzame oevers aan te leggen.

Bij de aanpassing van de taluds wordt de bestaande oeverconstructie voorzien van een ruime plasberm (2 meter) aflopend tot een diepte van 40 centimeter.


Verbetering waterkwaliteit

De nieuwe inrichting bevordert de mogelijkheid voor planten en dieren om zich te ontwikkelen en verbetert de waterkwaliteit. Ook draagt de verbreding van het wateroppervlak bij aan het beperken van peilstijgingen bij extreme neerslag. Voor de aanleg wordt de medewerking gevraagd van aangrenzende agrarisch ondernemers, natuurbeheerders en overige bewoners.

Op dit moment rondt Zuiderzeeland de werkzaamheden af aan de 18 kilometer duurzame oevers die in 2020 werden ingericht. Het gaat om 4 kilometer langs de Nagelertocht in de Noordoostpolder en 14 kilometer in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland (Bijltocht, Neushoorntocht, Houtribtocht en Colijntocht).

In 2021 komt daar nog eens 10 kilometer in de Noordoostpolder bij, langs de Ramstocht en Kluten- en Klutendwarstocht, en 15 kilometer in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland (Zeebies-, Hoekwant-, Zijdenetten-, Lage Knar- en Horstertocht). De aanleg van de duurzame oevers wordt deels betaald uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer