Landbouwraad stemt over herbicide Bonalan

De Europese landbouwministers stemmen komende week over het vernieuwen van de toelating van benfluralin, de werkzame stof in onder meer het herbicide Bonalan. De Europese Commissie heeft voorgesteld de goedkeuring in te trekken.

Landbouwraad+stemt+over+herbicide+Bonalan
© Koos van der Spek

Middelen met benfluralin zijn nu nog toegelaten als herbicide bij verschillende gewassen, waaronder cichorei, peulvruchten, sla en verschillende koolgewassen.

De Europese Commissie stelt voor de goedkeuring van benfluralin niet te hernieuwen vanwege risico's voor vogels, zoogdieren en waterorganismen. Op verzoek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, heeft de Europese Commissie aan de European Food Safety Authority (EFSA) gevraagd of risicoreducerende maatregelen mogelijk zijn. Uit een analyse blijkt dat onvoldoende mogelijk.


De landbouwministers zouden in december vorig jaar al stemmen over benfluralin, maar die stemming werd uitgesteld. Tijdens de landbouwraad van aanstaande maandag en dinsdag staat deze daarom opnieuw op de agenda. Het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) adviseert positief op het voorstel om benfluralin te schrappen. In een brief aan de Tweede Kamer laat landbouwminister Carola Schouten weten dat zij van plan is in te stemmen met het intrekken van de goedkeuring voor het middel.


Uitbreiding prosulfuron

De landbouwministers stemmen ook over de toepassing van de werkzame stof prosulfuron die onder meer wordt gebruikt in de maisteelt. Dit middel mag nu maar eenmaal in de drie jaar worden toegepast in verband met mogelijke risico's voor het grondwater. De Europese Commissie oordeelt op basis van de risicobeoordeling van de EFSA om die restrictie te verwijderen, omdat is aangetoond dat jaarlijkse toepassing mogelijk is zonder risico's voor het grondwater. De Nederlandse delegatie is van plan in te stemmen met deze wijziging.

Voor de teelt van aardbeien en tomaten komt waarschijnlijk een nieuw fungicide beschikbaar. Het gaat hierbij om een extract van gekiemde zaden van Lupinus albus (witte lupine). De Europese Commissie stelt voor deze werkzame stof goed te keuren als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. Schouten geeft aan dat ook Nederland groen licht zal geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer