Brede steun voor Hogan's aanpak foute handelspraktijken

EU-commissaris Phil Hogan krijgt veel steun van de Europese landbouwministers voor zijn aanpak van oneerlijke handelspraktijken. Van de 28 lidstaten willen 26 aan de slag met de afgelopen week gepresenteerde voorstellen.

Brede+steun+voor+Hogan%27s+aanpak+foute+handelspraktijken
© Dirk Hol

Dat bleek maandag in de vergadering van landbouwministers in Luxemburg. 'Het is hoog tijd om het evenwicht in de voedselketen terug te brengen', aldus de voorzitter van de Landbouwraad, de Bulgaarse minister Rumen Porodzanov. 'Benadeling van kleine boeren en handelaren mogen we we niet tolereren.'

Waar vrijwel alle landen het als 'een stap in de goede richting' zien, maakte de Deense minister Esben Lunde Larsen duidelijk dat zijn land geen behoefte heeft aan Europese regelgeving op dit gebied. Volgens hem zijn er in Denemarken afdoende maatregelen genomen om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan.

Britten hebben weinig invloed

Zijn Britse collega reageerde eveneens negatief, maar dat heeft gezien het aanstaande vertrek van de Britten weinig invloed. Voordat de nieuwe regelgeving is afgerond en van kracht kan worden, heeft Groot-Brittannië de deur in Brussel al achter zich dichtgetrokken.

Hogan benadrukte in de Landbouwraad dat hij met zijn plan niet over nationale regelingen heen wil walsen. 'Maar we vinden dat we bescherming moeten bieden aan de zwakste partijen, en dat zijn over het algemeen de kleine producenten.' Hij stelt dat er geen enkele belemmering is om per land bredere en verdergaande afspraken te maken.

Voorbereiding gaat van start

'De voortgang ligt nu in handen van het Europees Parlement en van de Raad', concludeerde Hogan maandag tevreden. Hij sprak de hoop uit dat er snel politieke overeenstemming komt. Inmiddels zijn voor de komende weken al verschillende voorbereidingsbijeenkomsten gepland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer