Zuid-Holland komt uiterlijk april met stikstofregels Nieuwkoop

Provincie Zuid-Holland komt uiterlijk in april met aparte beleidsregels voor boeren bij de Nieuwkoopse Plassen. Dat antwoordde gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) deze week op vragen van VVD-Statenlid Mirjam Nelisse.

Zuid%2DHolland+komt+uiterlijk+april+met+stikstofregels+Nieuwkoop
© Tienke Wouda

Begin deze week stelde Zuid-Holland extern salderen en verleasen open. Voor de boeren bij de Nieuwkoopse Plassen komt een uitzondering, omdat zij meewerken aan een stikstofreductiepilot. Nelisse riep op om vaart te maken met deze beleidsregels. 'Gaat dat voor de verkiezingen lukken?', vroeg ze de gedeputeerde.

Volgens gedeputeerde Baljeu heeft het tijd gekost om de haalbaarheid van een stikstofpilot te onderzoeken. Hierover is de provincie in gesprek met natuurorganisaties, bedrijfsleven en industrie. 'Kunnen we überhaupt een pilot doen? Hebben wij er voldoende vertrouwen in om voor de Nieuwkoopse boeren een uitzondering te maken? Is er voldoende vertrouwen dat de pilot gaat lukken? Er is geen garantie, maar we zijn wel toe aan de volgende stap: hoe definieer je de beleidsregels exact? In deze fase zitten we nu', gaf ze aan.


Daarbij komt dat een regionaal stikstofregistratiesysteem nog van de grond moet komen, dat is ook voor de pilot in Nieuwkoop belangrijk, benadrukte de provinciebestuurder. De provincies en het Rijk zijn hierover in overleg. 'Het is een ingewikkeld proces, daar zijn we nog wel even mee bezig', concludeerde Baljeu.


Medewerking Schouten

Landbouwminister Carola Schouten zegde begin deze week tijdens een werkbezoek aan de Nieuwkoopse boeren in Bodegraven toe medewerking te verlenen om de pilot zo snel mogelijk in te voeren. Provincie Zuid-Holland is blij met deze steun, gaf Baljeu aan. 'De aandacht voor het Nieuwkoopse gebied kunnen we hiermee terughalen nu de stikstofwet door de Tweede Kamer is. We pakken het in gezamenlijkheid en versneld op. Het is terecht dat boeren ons hebben aangespoord om tempo te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer