CDA+Overijssel+roept+op+verleasen+stikstof+mogelijk+te+maken
Nieuws
© Twan Wiermans

CDA Overijssel roept op verleasen stikstof mogelijk te maken

CDA Overijssel roept het provinciebestuur op om het verleasen van stikstofrechten van boeren aan bouwbedrijven mogelijk te maken. Het liefst samen met andere provincies. De coalitiepartij stelt hierover Statenvragen aan Gedeputeerde Staten.

Aanleiding hiervoor is het plan van boeren rond het Zuid-Hollandse Nieuwkoop om stikstofruimte te verhuren aan bijvoorbeeld Rotterdamse Haven en Schiphol. De boeren kunnen met de opbrengsten van de verhuur hun oude stallen verduurzamen en vernieuwen, waardoor de stikstofuitstoot vermindert.

'Het verleasen van stikstofruimte kan bijdragen aan een lagere uitstoot van ammoniak in de landbouw en biedt ontwikkelruimte voor de landbouw en andere sectoren. Ook zorgt het voor verminderde stikstofbelasting op de Overijsselse natuur', zegt CDA-Statenlid Karin van der Toorn. 'Belangrijk is dat tegenover de aanpassingen die boeren doen een goed verdienmodel staat. En dat op deze manier de stikstofruimte niet uit de landbouw verdwijnt.'


Volgens Van der Toorn heeft het gepolariseerde debat over de stikstofproblematiek ertoe geleid dat veel boeren het vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt. 'Het omarmen van een plan vanuit de agrarische sector en dat samen met de boeren verder uit werken, kan helpen het vertrouwen terug te krijgen.'

Provincie Overijssel heeft nog geen besluit genomen over de beleidsregels rondom extern salderen met veehouderijen. Provincies Zeeland en Noord-Brabant deden dit dinsdag 8 september wel. In Limburg is extern salderen al langer mogelijk.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer