LNV onderzoekt haalbaarheid stikstofplan Nieuwkoopse boeren

Minister Carola Schouten van LNV gaat de haalbaarheid van het stikstofplan van de Nieuwkoopse boeren onderzoeken. Dat zegde ze woensdag 9 september toe tijdens een gesprek met de melkveehouders op het ministerie.

LNV+onderzoekt+haalbaarheid+stikstofplan+Nieuwkoopse+boeren
© Persbureau Noordoost

De boeren waren op Schoutens uitnodiging naar Den Haag gekomen om het plan dat ze vorige week in Noorden lanceerden aan haar aan te bieden. 'Mijn intentie is om dit verder uit te werken en tempo erin te houden', reageerde de landbouwminister.

Schouten waarschuwde ook meteen dat het een traject wordt 'waarin je af en toe diep moet ademhalen'. Maar de motivatie is om verder te komen, stelt ze. De minister wil in november of december een werkbezoek brengen aan het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen.


De agrarisch ondernemers willen hun stallen maximaal verduurzamen om de stikstofuitstoot in het gebied te verminderen. Ze zijn van plan om deze aanpassingen voor een deel te financieren met inkomsten uit het verleasen van stikstofrechten aan bijvoorbeeld de bouw, de Rotterdamse haven en Schiphol.


Boeren op Catshuis uitgedaagd

Schouten heeft er bewondering voor dat de boeren met een eigen plan zijn gekomen. 'Ik heb jullie in november op het Catshuis uitgedaagd om met een plan te komen. Het komt niet vaak voor dat mensen dat dan ook daadwerkelijk doen.'

In het gesprek riep de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen ((Samen Beter Nieuwkoop) de minister op ervoor te zorgen dat het plan van de boeren blijft en dat het niet van de overheid wordt. 'Dikwijls maken inwoners een mooi plan en dan wordt het een product van de overheid. Wij willen dolgraag gezamenlijk met de boeren verder. Het is hun plan, het is hun DNA. En u faciliteert dat, als ik zo vrij mag zijn om dat te zeggen.'

Schouten bevestigde dat het plan een plan van de boeren moet blijven. 'Ik beloof dat ik met jullie ga zitten en dat ik met de Zuid-Hollandse gedeputeerde Jeannette Baljeu en de wethouder van Nieuwkoop ga schakelen.'


'Niet een-op-een te kopiëren'

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland benadrukte dat het plan niet een-op-een kan worden gekopieerd naar andere Natura 2000-gebieden. 'Er zijn industriearme gebieden. Daar kun je lastiger stikstof verleasen.' Bovendien vindt de voorzitter dat goed moet worden gekeken naar de PAS-melders en knelgevallen. 'Dat moet eerst worden opgelost. Anders gaat het niet bewegen.'

De boeren zijn positief over het gesprek met de minister, lieten ze na afloop weten. 'Dit is op dit moment het hoogst haalbare. Het is voorlopig een mooi gebaar. Voor de kerst willen we duidelijkheid hebben over of het plan haalbaar is', stelt melkveehouder Bert-Jan Verboom.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer