Grondeigenaar en boer werken samen aan duurzaam openbaar groen

Openbaar groen dusdanig beplanten dat het bijdraagt aan de bescherming van landbouwgewassen en een hogere teeltopbrengst. En aan een gevarieerd en kleurrijk planten- en bloemenrijk dat het landschap verfraait. Dit is de kern van het nieuwe initiatief 'Landbouw en openbaar groen', dat onlangs in het buitengebied van de gemeente Steenbergen is gelanceerd.

Grondeigenaar+en+boer+werken+samen+aan+duurzaam+openbaar+groen
© Cosun Beet Company

Veel boeren richten al akkerranden in om ziekten en plagen op natuurlijke wijze te bestrijden. Maar dat gaat ten koste van teeltgebied en kost de boer geld. In dit initiatief dragen de grondeigenaren in principe de kosten. Als tegenprestatie neemt de boer het onderhoud op zich. Gemeente Steenbergen draagt bij aan de coördinatie van het initiatief en het verbinden van de deelnemende partijen, onder wie ZLTO, het waterschap, de provincie en Rijkswaterstaat.


Goed boeren

Het idee is om in een gebied tussen de suikerfabriek Dinteloord en de stadskern Steenbergen openbare percelen te voorzien van nieuwe beplanting. Deze trekken insecten aan die ziekten en plagen in de gewassen op naastgelegen akkers bestrijden. Op deze manier wordt de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen geminimaliseerd.

Wethouder Willy Knop van de gemeente Steenbergen is enthousiast over het initiatief. 'Agrarisch ondernemers zijn een van de belangrijkste werkgevers in onze gemeente. We willen dan ook dat ze goed kunnen boeren. Veel van hen zoeken naar duurzamere teeltmethoden. De gemeente ondersteunt hen daarin, ziet het belang van innovaties en helpt deze mogelijk maken.'

Uiteindelijk willen we een plan maken dat we over enkele jaren in geheel Nederland kunnen uitrollen

Pieter Brooijmans, Cosun Beet Company

Meer kleur

Binnen de gemeente Steenbergen vindt al een pilot met strokenteelt plaats. Daarnaast onderzoeken ondernemers of boven een grote perenboomgaard zonnepanelen te plaatsen zijn. 'Het is prachtig als we het vele openbaar groen in het buitengebied kunnen inzetten voor de agrarisch ondernemer', aldus de wethouder. 'En dat ons buitengebied meer kleur krijgt, is een mooie bijvangst.'

De betrokken partijen onderzoeken nog waar de beste kansen liggen, waarna ze per deelgebied aan de slag gaan. 'Ik verwacht dat we deze zomer de eerste resultaten kunnen laten zien', zegt Pieter Brooijmans van Cosun Beet Company en bedenker van het initiatief. 'Uiteindelijk willen we een plan maken dat we over enkele jaren in geheel Nederland kunnen uitrollen. Dat zou prachtig zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer