Akkerranden in Drentsche Aa worden meerjarig

Zo'n 60 kilometer akkerranden liggen er dit jaar in het Drentsche Aa-gebied als buffer tussen akkers en oppervlaktewater. Waterschap Hunze en Aa's, provincie Drenthe en Waterbedrijf Groningen willen samen met de akkerbouwers en Agrarische Natuur Drenthe zoveel mogelijk voorkomen dat spuitmiddel in het water van de Drentsche Aa terechtkomt.

Akkerranden+in+Drentsche+Aa+worden+meerjarig
© Harry Tielman

Na de eerste twee jaar zijn de zaadmengsels voor 2020 aangepast. Gebiedscoördinator Rick Reijerse van Agrarische Natuur Drenthe: 'Boeren hebben tot nu toe mengsels ingezaaid van eenjarige planten die prachtig bloeien. Dit jaar bieden we meerjarige mengsels aan met grassen, wilde peen, klaversoorten en wilde cichorei. Die bloeien minder uitbundig, maar je hoeft ze niet elk jaar in te zaaien, waardoor je de bodem met rust kunt laten.'


Flitsdemo

Meerjarige randen betekenen wel dat onkruidbeheersing aandacht vergt. Vorige week werd in Anderen daarom een flitsdemo gehouden. Deelnemers aan akkerranden en agrarisch natuurbeheer konden kennismaken met innovatieve technieken uit het buitenland. De praktijk moet nog leren of ze hier ook inzetbaar zijn in akkerranden en wintervoedselvelden.

Martin Heerema van Agri Bio-Solutions en loonwerker Peter Ziel demonstreerden de werking van de Zweedse Combcut en de Franse maaier van Bionalan. In 2021 worden de ervaringen van de deelnemers meegenomen en wordt gekeken naar zaaibedbereiding en of het zaadmengsel. bevalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer