Boeren bieden burger bloemenzaad aan

Boerderijwinkels in Zuidoost-Friesland bieden burgers zaadmengsels aan. 'Zaaien in Zuidoost' is een initiatief van agrarisch natuurcollectief Elan Zuidoost-Friesland. Het doel is om ook de burger bij landschapsbeheer te betrekken.

Boeren+bieden+burger+bloemenzaad+aan
© Tienke Wouda

Het agrarisch natuurcollectief voert het boer-burgerproject om wilde bijen en andere insecten van voldoende voedsel te voorzien voor de eerste keer uit, geeft Elan-bestuurder en melkveehouder Menno Nijenhuis aan. 'Biodiversiteit is een hip onderwerp. Boeren doen er al heel veel aan, door onder andere weidevogelbeheer en randenbeheer. Dit voorjaar gaan we op 10 hectare maisland voor het eerst speciale bloemenmengsels inzaaien.'

Agrarische ondernemers hebben een belangrijke rol in het verhogen van de biodiversiteit, maar burgers kunnen ook veel doen, is de overtuiging van Nijenhuis. 'Wij willen laten zien dat meer biodiversiteit creëren niet alleen een verantwoording is van de boeren.'

Boereninzet waarderen

Volgens de melkveehouder hebben burgers vaak wel een stukje tuin of berm over waar ze de mengsels kunnen zaaien. 'Wanneer je de burger erbij betrekt, hopen wij dat ze ook meer oog krijgen voor het agrarisch natuurbeheer. Dat als ze een stukje fietsen en een strook zonnebloemen op agrarische grond zien ze onze inzet meer waarderen. Dat ze zien dat agrarisch natuurbeheer niet vanzelf gaat.'

Het agrarisch collectief heeft duizend zakjes zaadmengsel ingekocht. De mix bestaat uit dertig zaden die van oudsher voorkomen in Nederland. Deze zijn gratis te bestellen of te koop bij verschillende boerderijwinkels in de regio. 'De mailtjes stromen binnen', weet Nijenhuis. Ook boerderijwinkels zijn enthousiast. Ze geven aan dat ze er niet aan hoeven te verdienen. De zakjes stoppen ze vaak in hun paaspakketten, dat maakt het pakket nog completer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer