Zaaien voor biodiversiteit in boomgaard in Zuid-Beveland

Een handjevol fruittelers in Zuid-Beveland, onder wie Rinus van 't Westeinde, zaait akkerranden en bloemenstroken in om de biodiversiteit op hun land te vergroten. De ondernemer test twee bloemenmengsels.

Zaaien+voor+biodiversiteit+in+boomgaard+in+Zuid%2DBeveland
© Johan Wissink

Van 't Westeinde zaait tussen de peren- en appelgaarden stroken van maximaal 0,5 meter. 'Zodat we het hele seizoen goed tussen de bomen kunnen rijden voor werkzaamheden.' Op een nieuw perceel experimenteert hij met een bredere strook.

De fruitteler hoopt dat de bloemen ook de natuurlijke vijanden van de perenbladvlo aantrekken, zodat hij minder gewasbescherming kan gebruiken.


Pilot 'Akkerbelt'

De fruittelers doen samen met akkerbouwers, van Zuid-Nederland tot aan Groningen, mee aan de pilot 'Akkerbelt'. Doel is om in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid nuttige vergroening te realiseren. 'En uiteraard hoop je dat de markt straks meer wil betalen als wij meer biodiversiteit realiseren en minder gewasbescherming gebruiken', zegt Van 't Westeinde. 'Daarin hebben we nog een weg te gaan.'


ZLTO en Poldernatuur Zeeland ondersteunen in de provincie twee representatieve pilotgebieden. In Noord-Beveland ligt de focus op grootschalige bedrijven en vooral bodem- en watermaatregelen. In Zuid-Beveland staat juist de kleinschalige landbouw centraal met aandacht voor behoud van landschapselementen en het stimuleren van biodiversiteit in de vorm van verschillende akkerranden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer