'Reële politiek duurt het langst in wolvenproblematiek'

Dat de wolf terug is in Nederland is een werkelijkheid waar boeren mee moeten leren leven, schrijft fractievoorzitter Sijbe Knol van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Hij pleit voor maatregelen die boeren echt helpen hun vee te beschermen. Een hek om Friesland is geen oplossing.

%27Re%C3%ABle+politiek+duurt+het+langst+in+wolvenproblematiek%27
© Piet Douma

De wolf was afgelopen week weer volop in het nieuws. Een groep veehouders in Fryslân wil een hek om de provincie heen zetten en ook werd bekend dat er een zwervende wolf op wildcamera was vastgelegd. De oproep van de veehouders zorgde voor veel reacties. Deels ook hoongelach, maar dat is niet helemaal terecht.

Wij zijn vorige week bij de initiatiefnemers op bezoek geweest. Hun onderliggende boodschap moet serieus worden genomen. De veehouders hebben oprechte zorgen en willen perspectief. Maar zo'n hek is juridisch en ecologisch gezien geen haalbare kaart.

Een meerderheid in Provinciale Staten van Fryslân opperde in juni 2020 dat de wolf ongewenst vreemdeling moest worden verklaard. Weren, beheren en uitzetten was het credo. Toen was al duidelijk dat de uitvoering juridisch gezien op geen enkele manier stand zou houden. In november werd dit bevestigd na gedegen onderzoek door de juridische afdeling van de provincie.

Gebakken lucht

Toch was er nog een Statenlid dat riep dat de gedeputeerde maar beter zijn best moet doen, 'want waar een wil is, is een weg'. Zowel de motie om de wolf te weren als de opmerking van het Statenlid zijn niet reëel. Het draagt niet bij aan een haalbare oplossing. Op korte termijn lijkt er een succesje te zijn geboekt, maar eigenlijk verkoop je de veehouders gebakken lucht.

Dat een groep veehouders nu roept om een hek van Lemmer tot aan Lauwersoog komt ook voort uit de wijze waarop een deel van de politiek onhaalbare oplossingen voorstelt. Er spreekt een vorm van wanhoop uit.

In de vroege herfst van 2020 waren wij op werkbezoek in Drenthe. Hier hebben wij gesprekken gevoerd met schapenhouders, leden van de gebiedscommissie preventie wolvenschade Drenthe en andere belanghebbenden. Het is de hoogste tijd dat ook Fryslân in samenwerking met alle belanghebbenden een plan uitstippelt voor definitieve vestiging van de wolf dat wel juridisch houdbaar is, de natuur respecteert en het vee beschermt waar nodig.

Inwoners en consumenten willen een aantrekkelijk landschap met dieren in de wei. De provincie stimuleert weidegang en wil dat het aandeel biologische boeren groter wordt. De boeren hebben een eigen verantwoordelijkheid om hun dieren te beschermen, maar kunnen dat niet alleen.

Speciale wolvennetten

Op de zeer korte termijn is het daarom wenselijk dat speciale wolvennetten beschikbaar worden gesteld om binnen een paar uur preventieve maatregelen te kunnen treffen bij plotselinge aanwezigheid van een dwalende wolf. En om in te zetten op nachtvakken. Er zijn mogelijkheden, maar deze zijn wel arbeidsintensief. Een passende tegemoetkoming hoort hier ook bij.

De wolf is definitief terug en streng beschermd. Dat is de werkelijkheid waar wij het mee moeten doen. Politiek is niet altijd vertellen wat een ander wil horen. Nee, politiek is ook verantwoordelijkheid nemen, duidelijk aangeven wanneer iets niet kan en ook minder populaire boodschappen overbrengen. Dan neem je de sector wel serieus. Een provinciaal wolvenhek is niet de oplossing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer