Ketenpartijen passen voernormen fosfor aan

De fosfornormen voor melkveemengvoeders worden aangepast, zodat die weer op het niveau komen van voor de aanscherping in 2017. Met ingang van komend jaar komt de P-norm te liggen op 4,5 gram per kilo P en gaat de maximale P/RE-ratio naar 2,3.

Ketenpartijen+passen+voernormen+fosfor+aan
© Reesink

LTO, NZO, VLB en Nevedi werken sinds 2011 samen aan een optimale benutting van mineralen op melkveebedrijven via de KringloopWijzer. Ze leggen daarvoor jaarlijks afspraken, waaronder de fosfor-voernorm, vast in een overeenkomst.

De fosfornormen zijn in 2017 aangescherpt om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie in de veehouderij onder het fosfaatplafond kwam, dat de Europese Commissie als voorwaarde aan de derogatie stelt. Het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat wordt sinds 2018 niet meer overschreden, mede vanwege de verlaagde fosfornormen voor melkveemengvoer.


Gehaltes in kuil gedaald

Uit data van Eurofins blijkt dat de fosforgehaltes in graskuil in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Die trend zet zich dit jaar voort. In de eerste helft van 2020 zijn de gehaltes erg laag, blijkt uit de meest recente gegevens.

Die trend, gecombineerd met de beperking op fosfor in de mengvoeders, maakt dat de veiligheidsmarge voor fosfor in melkveerantsoenen in de afgelopen jaren kleiner is geworden. Dat kan resulteren in onvoldoende opname van fosfor uit voer om de behoefte te dekken.

Om eventuele nadelige gevolgen voor diergezondheid en -welzijn te voorkomen, moet het fosfortekort steeds vaker worden aangevuld met mineralen. Dat is voor de ketenpartijen aanleiding om de fosfornormen aan te passen.


Hele assortiment

Per 1 januari 2021 wordt de fosfornorm naar boven aangepast tot 4,5 gram per kilo P of een P/RE-ratio van maximaal 2,3. Dit is een norm die geldt per diervoerbedrijf over het hele assortiment melkveemengvoer.

Door deze aanpassing kan beter gestuurd worden op de fosforbehoefte van melkvee en kunnen diergezondheid, dierenwelzijn en de productie worden gewaarborgd. De fosfaatexcretie blijft ook met de aanpassing ruimschoots onder het fosfaatplafond.


Kwartaalrapportages

De ketenpartijen blijven de fosfaatproductie wel nauwlettend in de gaten houden. Daarvoor gebruiken zij de kwartaalrapportages van het CBS over de fosfaatexcretie en de Nevedi-kwartaalmonitoring van de afgezette volumes en de gemiddelde P- en N-gehaltes van de in Nederland afgezette melkveevoeders. Als een overschrijding van het fosfaatplafond dreigt, zullen de ketenpartijen fosfornormen opnieuw aanscherpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer